Ózd város polgármestere, a terület képviselője és a kivitelező cég szakemberei is jelen voltak az Újváros téri háziorvosi rendelők munkaterület átadásán
Város
2022. nov. 10.

Ózd város polgármestere, a terület képviselője és a kivitelező cég szakemberei is jelen voltak az Újváros téri háziorvosi rendelők munkaterület átadásán

Jövő héten kezdődik az Újváros téri háziorvosi rendelők külső fal és födém szigetelése. Ma már átadták a munkaterületet a kivitelező cég szakembereinek.

Janiczak Dávid, Farkas Péter Barnabás és Tóth-Pintér Krisztián is szemügyre vette ma az Újváros téri háziorvosi rendelőt. A múlt héten energiahatékonysági fejlesztések finanszírozásáról döntött Ózd Város Önkormányzatának képviselő-testülete. A felhalmozási tartalékkeretből, közel 46 millió forintból az Újváros téri háziorvosi rendelők külső fal és födém szigetelése újulhat meg a közeljövőben.

„A mai nap megtörtént a munkaterület átadása itt az Újváros téri orvosi rendelőknél. A kivitelező a következő héten el is kezdi a munkálatokat. Nagyon fontos, hogy megfelelő tempóban haladjanak, hiszen a fűtés már most problémát jelent, és az orvosok ittléte biztosított kell, hogy legyen a lakosság szempontjából. Bízunk benne, hogy hamar elvégzik majd az itteni munkálatokat” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A háziorvosi ellátás biztosítása jelentős problémába ütközött a területen, ugyanis a fűtési költségek olyan mértékben megnövekedtek, hogy a rendelő fenntartása bizonytalanná vált. Körülbelül 5300 felnőtt és 2100 gyermek ellátása történik ezekben a háziorvosi praxisokban. Ez a szám a város 20-24%-át jelenti. Az itt praktizáló orvosok nagy örömmel fogadták az önkormányzat döntését.

„A fűtésköltségünk, amit a Távhő biztosított eddig számunkra, az több mint tízszeresére növekedett meg az elmúlt heteken. Így ezért valamilyen költséghatékonyabb megoldást kell kidolgoznunk, mert ezt sajnos a finanszírozásunk nem fedezi” - nyilatkozta dr. Vámos Henrietta, megyei kollegális szakmai vezető háziorvos.

Az előzetes tervek és felmérések alapján a tető egy vadonatúj PVC szigetelést kap. A rendelőépület oldalfalát 15 cm vastagságban, valamint a födémet is szintén ilyen mértékben hőszigetelik, az oldalfalra nemesvakolatréteg kerül. A terület képviselője minden fejlesztést és beruházást örömmel fogad a térségében.

„Jobb spórolási lehetőséget fog biztosítani, kisebb lesz az energiaveszteség a beruházás alkalmával, hiszen olyan szigetelést fog kapni az épület, hogy az itt dolgozó orvosok, ügyeletet ellátó orvosok és a betegek, akik ide látogatnak szintén érzékelni fogják majd a megújulást. Hiszen ugye esztétikailag is jelentős változás fog történni majd az épületen” - emelte ki Farkas Péter Barnabás, területi képviselő.

Igyekeznek megoldani azt, hogy a továbbiakban is zavartalanul működjön a rendelés. Azonban ehhez a betegek együttműködésére és megértésére is szükség lesz. A cél az, hogy minél kevesebb legyen a hőveszteség, valamint a létesítmény megfeleljen a mostani hőenergetikai követelményeknek. Emellett egyeztettek arról is, hogy két új parkolóhelyet alakítanak ki annak érdekében, hogy az orvosoknak és asszisztenseknek is legyen parkolási lehetőségük a területen.