Egy vacsora keretében ismerkedtek a lengyel és az ózdi nyugdíjas klub tagjai
Szabadidő
2022. nov. 8.

Egy vacsora keretében ismerkedtek a lengyel és az ózdi nyugdíjas klub tagjai

Közel negyven lengyel nyugdíjas látogatott el az Ózdi Szívbetegek Egyesületéhez az Erasmus+ programnak köszönhetően. A találkozás alkalmával meginvitálták őket egy vacsorára.

Az egyik helyi étteremben gyűltek össze az Ózdi Szívbetegek Egyesületének tagjai, akikhez Lengyelországból érkeztek vendégek. Egy barátság van kialakulóban közöttük, amelynek eddigi legnagyobb állomásához érkeztek, ugyanis nagyjából negyven látogatót fogadtak Ózdon.

„Ugye Chorzów testvérvárosa Ózdnak és felkerestek minket, hogy szeretnének megismerkedni ózdi nyugdíjas klubbal. Így esett a választás a Szív Klubbra. Megkerestek minket, hogy hajlandók lennénk-e összejönni velük. Ez már a harmadik találkozás. Először a vezetőséggel együtt ismerkedtünk, négyen-öten voltak itt a klubból és utána meghívtak minket, az egész klubbot, ötven fős tagságot egy ilyen közös vacsorára” - mondta Levora Sándorné, az Ózdi Szívbetegek Egyesületének elnöke.

A vendégek ragaszkodtak a magyaros vacsorához, így gulyásleves és töltött káposzta volt a menü. Egy tradicionális, lengyel népdalt is elénekeltek az ózdiaknak. Egyedül a nyelvi korlátok hátráltatták őket a kapcsolatteremtésben, azonban egy tolmács segítségével ezt az akadályt is elsimították.

„A kapcsolat eddig Ózd és Chorzów között csak úgy működött, hogy a fiatalok, vagy a város képviselői találkoztak. Most úgy éreztük, hogy eljött az idő, hogy mi nyugdíjasok is megpróbáljuk tartani a kapcsolatot.” - nyilatkozta Mária Nowak, a nyugdíjasok megyei elnöke.

Kiemelte, hogy nagyon szerették volna megismerni az itteni kultúrát és a testvérvárosukat. Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően pénzt nyertek arra, hogy elutazzanak Magyarországra. Az egyenruhájuk is azt szimbolizálja, hogy az Erasmus+ csapatához tartoznak.

„Azért van rajtunk ez a zöld póló, hogy mindenki tudja, hogy az Erasmus+ programmal érkeztünk az országba. Ez jelzi, hogy a chorzówi nyugdíjas klubhoz tartozunk és így mindenki tudja, hogy egy csapat vagyunk” - emelte ki Teresa Kowaczek, a chorzówi nyugdíjas klub elnöke.

A vacsora után a Szív Klub tagjai kedveskedtek a vendégeknek egy negyven perces műsorral. Az estét közös tánccal és eszmecserével zárták.