Több mint harminc útszakasz újult meg a városban – Sziklás tetőn zárult a városi aszfaltozási program
Város
2022. nov. 8.

Több mint harminc útszakasz újult meg a városban – Sziklás tetőn zárult a városi aszfaltozási program

Sziklás tetőn zárult az önkormányzati aszfaltozási program. Augusztus óta több mint harminc útszakasz újulhatott meg a városban egyedi kormányzati támogatásból.

A Ráctag tetőn kezdődött augusztus közepén az önkormányzati utak aszfaltozása. Ez egy nagy beruházásnak a kezdetét jelezte, amely során több belterületi útszakasz is teljes szélességben megújulhatott a városban. Az önkormányzat év elején ötszázmillió forintos állami támogatásban részesült, amelyből háromszázat erre a projektre költött. Sziklás tetőn múlt héten zajlott az előkészítés. A Kőalja útról nyíló úton kicsit komplexebb munkálatokat végeztek a kivitelező cég dolgozói, hiszen a csapadékvíz elvezetés is a tervezett feladatok között szerepelt. Ezzel a szakasszal pedig be is fejeződik a városi útfelújítási program, amely több mint harminc út rekonstrukcióját foglalta magába, mintegy hét kilométer hosszban.

„Az idei évi aszfaltozási program legfontosabb utcájához érkeztünk, hiszen az elmúlt nyolc évem alatt folyamatosan kaptam bejelentéseket, hogy a Sziklás tető megközelítése már-már lehetetlenné vált. Ezzel mi is tisztában voltunk, én is ismertem az itteni problémákat. Most nyílt lehetőség arra, hogy teljes pályán új aszfaltot kapjon ez az utca. A kivitelező a vízelvezetést is megoldotta, úgyhogy bízunk benne, hogy hosszú éveken keresztül az itt lakók élvezhetik az új úttest előnyeit” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A terület képviselője több szempontot is figyelembe vett, amikor a mintegy négyszáz méter hosszú, valamint három méter széles szakasz aszfaltozása mellett döntött. A járhatatlan út miatt sokan elköltöztek innen, valamint többek között a mentők, tűzoltók és a hulladékszállítók is megküzdöttek a feljutással.

„Én remélem, hogy visszaköltöznek azok az emberek, akik fantáziát látnak ebben a területben. Nagyon szép a kilátás a városra, én fontosnak tartottam azt, hogy ezen a területen nagyon jó út legyen. Nagyon sokan elmondták, hogy ők úgy gondolták, hogy nem fogják megélni azt, hogy ők itt aszfalton fognak járni, én reménykedtem benne és a kormány segítségével most kaptunk egy lehetőséget, hogy azokat az utcákat is meg tudjuk csináltatni, ami eddig el volt feledve” - nyilatkozta Csutor László, területi képviselő.

Százhúsz tonna aszfalt bedolgozását igényli a szakasz. Ez a mennyiség most az Oxigéngyár területére érkezett. Mivel nem volt egyszerű az adott terület megközelítése, így a nyerges vontatókkal történő szállítás esélyét elvetették a szakemberek. Kisebb teherautókra pakolták a Múcsonyból hozott meleg aszfaltot. A héten még nyolc kilométernyi padkázás van hátra az egyéb elkészült részeken, jövő héten pedig egy másik projekt keretében járda és parkoló felújítások kezdődnek a város különböző pontjain.