Mesés délelőttök – Macskássy Gyula rajzfilmjeit vetítik a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban
Kultúra
2022. okt. 26.

Mesés délelőttök – Macskássy Gyula rajzfilmjeit vetítik a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

Macskássy Gyula rajzfilmjeit vetítik a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Az animáció világnapja köré szerveztek közel két hetes programsorozatot.

Nagy figyelemmel nézték a gyerekek Macskássy Gyula egyik rajzfilmjét a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Először A kiskakas gyémánt félkrajcárja című színes magyar rajzfilmet vetítették le számukra, mely a magyar animáció hőskorának emblematikus alkotása, majd a telhetetlen méhecskéről láthattak egy történetet. Közel két hétig várják az NFÉ-be az óvodásokat és kisiskolásokat az animáció világnapja köré szervezett eseményekre, Mesés délelőttök címmel.

„A meglévő állandó kiállításunknak egyik elemét és részét képezi a magyar filmtörténet, és ennek a blokknak egyik kiemelt jelentőségű bemutató része a magyar animáció. Így nyilván minden évben törekszünk arra, hogy a magyar animáció köré egyfajta eseményt szervezzünk minden korosztály, de elsősorban akiket leginkább érint az óvodás, illetve az alsó tagozatos osztályosok felé kínálunk ilyen jellegű programot” - emelte ki dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola negyedik osztályos tanulói már nagyon várták ezt a napot, mivel a pedagógusok felkészítették a gyerekeket a látogatásra.

„Készültünk rá, megbeszéltük, hogy hová megyünk. Nagyjából sejtettem, hogy milyen rajzfilmeket fogunk látni, ezért felkészültünk az eseményre. Nagyon élvezték. Ők régi magyar rajzfilmeket nem szoktak nézni, ez most nekik egy újdonság. Mondták is, hogy ez nem az A kiskakas gyémánt félkrajcárja, amit ők ismernek, de hogyha visszamegyünk, akkor megbeszéljük” - nyilatkozta Fodor Erika, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola tanítója.

A rajzfilm vetítését követően a gyerekek átsétáltak a nagycsarnokba, ahol az attraktív elemeket kipróbálhatták. Beültek a fodrászüzletbe, a hajdan használt iskolapadokba és pózoltak a kettes busz előtt, amire aztán fel is szálltak. Az Orient expresszben is tölthettek néhány percet. A lányoknak leginkább a filmvetítés tetszett, a fiúknak pedig természetesen az autók és a hatalmas tank, melyre fel is másztak, hiszen még nem volt lehetőségük hasonló élményben.

„Nekem A kiskakas gyémánt félkrajcárja tetszett a legjobban, mert nagyon izgalmas volt” - mondta Lázár Ramóna, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola tanulója.

„Nagyon örülök, hogy eljöttünk ide az NFÉ-be, mert még soha életemben nem láttam tankot és felbírtam rá mászni, csak nem merek belemenni. Elég félelmetes. Volt egy régi busz is, amit meg tudtunk nézni” - fogalmazott Kocsis András, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola tanulója.

A gyerekek nagyon jól szórakoztak a filmeken, és önfeledten játszottak a régi járművek között. Minden kérdésükre megkapták a válaszokat, sőt még további információkkal is ellátták őket. Játékos formában, burkolva, nagyon sok hasznos tudnivalóval lettek gazdagabbak a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban töltött mesés délelőttön.