Nagyon sok járművezető ül volán mögé miután alkoholt fogyasztott – Öt ittas és egy bódult sofőr volt az eredménye a legutóbbi finn módszeres ellenőrzésnek Ózdon
Rendőrség
2022. okt. 26.

Nagyon sok járművezető ül volán mögé miután alkoholt fogyasztott – Öt ittas és egy bódult sofőr volt az eredménye a legutóbbi finn módszeres ellenőrzésnek Ózdon

Öt ittas és egy bódult sofőrt szűrtek ki a forgalomból a rendőrök hat óra leforgása alatt. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai finn módszerrel ellenőrizték a gépjárművezetőket.

A balesetei statisztikai adatok és a közlekedésbiztonság javítása érdekében a rendőrség közlekedésrendészeti és közterület szolgálati állománya folyamatosan jelen van a közutakon. Az egyenruhások több közlekedésbiztonsági fokozott ellenőrzést hajtanak végre az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén. A tapasztalat az, hogy nagyon sok járművezető ül volán mögé ittas, vagy bódult állapotban.

„Egy viszonylag rövid hat órás finn típusú ellenőrzésben, amikor minden gépjárművezetőt megállítunk az adott útszakaszon és szondáztatjuk őket, öt ittas vezetőt, illetve egy bódult vezetőt szűrtek ki a kollégáim. Nagyon jellemző az ittas vezetésre, hogy a járművezetők elmondják, hogy előző napon fogyasztottak alkoholt, amely viszonylag a késői órákig tartott. Ez azt jelenti, hogy nem fordítottak kellő figyelmet az alkohol kellő kiürülésére” - emelte ki Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti osztályvezetője.
 
Ennek időtartamát nagymértékben meghatározzák a körülmények, hogy mit ittunk, mekkora mennyiségben és tudtunk-e pihenni mellette. Szervezetünk kilogrammonként 0,1 gramm alkohol lebontására képes. Nem véletlen, hogy Magyarországon zéró toleranciát hirdettek az ittas vezetés kapcsán, ami azt jelenti, hogy kizárólag akkor ülhetünk a volán mögé, ha véralkohol mennyiségünk 0 százalék. A szeszes ital fogyasztása az észlelési készséget negatív irányba befolyásolja, a reakcióidőt növeli. Ez pedig kockázatot jelent magunkra és másokra nézve is.

„Én felháborítónak tartom, ha valaki ittasan vezet, mert nemcsak önmagát veszélyezteti, hanem más közlekedőket is, gyalogosokat, autósokat. Én úgy gondolom, hogy ez nagyon komoly felelőtlenség” - mondta Kocsik László.

„Elítélem az ittas vezetőket, ismerőseim között is volt már ilyen. Aki iszik, ne vezessen” - hangsúlyozta Kovács Béla.

Sokan veszítették el mostanában vezetői engedélyüket hasonló okokból, ezzel egzisztenciájukat is kockáztatva. Persze nemcsak az alkoholfogyasztás okozhat bajt, hanem a figyelmetlenség is. A legfontosabb, hogy vezessünk körültekintően, a közúti közlekedés szabályait maradéktalanul betartva.