Eredménytelen volt a közbeszerzés – Fa helyett pénzbeli támogatást biztosít az önkormányzat a rászorulóknak
Város
2022. okt. 25.

Eredménytelen volt a közbeszerzés – Fa helyett pénzbeli támogatást biztosít az önkormányzat a rászorulóknak

Fa helyett pénzbeli segítséget nyújt az önkormányzat a rászorulóknak. A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást a Hatósági és Szociális Osztályon igényelhetik az érintettek.

2018-ban több száz tonna szén fordult meg az Oxigéngyár területén. Az önkormányzat által biztosított fűtőanyagot itt tárolták egészen addig, amíg házhoz nem vitték az érintetteknek. 2021-ben már fát kapott a lakosság. Tüzelő támogatás esetén változott a pénzbeli és természetben nyújtott települési támogatásokról szóló helyi rendelet. Ennek értelmében október 14-től az igénylők tűzifa helyett pénzbeli támogatásban részesülnek, amelyet egy összegben utalnak az érintettek folyószámlájára a döntést követő 15 napon belül. Az Ózdi Városi Televízió tegnap esti Háttér című magazinjában városunk polgármesetere az okokról is beszélt.

 „Amit én sajnálok az az, hogy a korábbi évekhez hasonlóan nem tudjuk biztosítani a kérvényezőknek, nyilván akik családi házban élnek a tűzifát, vagy akármilyen más tüzelőeszközt, hiszen nem kaptunk ajánlatot a vállalkozóktól, mivel ők sem kaptak ígéretet az erdészetektől arra vonatkozólag, hogy tudják biztosítani az ő fával való ellátásukat, és hogy így tudják biztosítani a lakosságnak. Így az önkormányzatnak nagyon gyorsan kellett lépnie, hogy az igénylők ne maradjanak támogatás nélkül. Így anyagi formában, pénzben tudjuk ezt a támogatást biztosítani azok számára, akik eddig fa formájában kapták meg ezt a támogatást” – mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Városunk önkormányzata többféle módon igyekszik segíteni azoknak, akik anyagilag rászorulnak. Az érintetteknek kérelmet kell benyújtaniuk a szociális osztályra, ezek elbírálásakor derül ki, hogy kinek milyen mértékben tudnak hozzájárulni rendszeres kiadásai viseléséhez. A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás távhő díjra, gázra, villanyra, vízre, közös költségre, önkormányzati lakás bérleti díjára is igényelhető. Ózdon tavaly összességében 1452 család élt ezzel a lehetőséggel, csak tüzelőre 952-en jelezték igényüket. A Hatósági és Szociális Osztály e-mailben küldött tájékoztatójából az idei esztendőre vonatkozó számadatok is kiderültek.

„2022. évben eddig 826 fő részére került megállapításra a támogatás, melyből 284 fő szolgáltató felé történő utalásra kérte a támogatást, 448 fő szeptember 30. napjáig tüzelő támogatást igényelt. A helyi rendelet módosítása óta 94 fő részére állapítottunk meg készpénz formájában tüzelő megvásárlásához támogatást, jelenleg 64 kérelem elbírálása folyamatban van” - áll a Hatósági és Szociális Osztály tájékoztatójában.

Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra az a személy jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, amely jelenleg 57.000 Ft, egyedül élő esetében pedig 250%-át, vagyis 71.250 Ft-ot, továbbá sem a kérelmezőnek, sem a háztartás tagjainak nincs vagyona.