Száz éve annak, hogy a hős magyar falu legyőzte Trianont
Város
2022. okt. 22.

Száz éve annak, hogy a hős magyar falu legyőzte Trianont

Jubileumi megemlékezést tartottak Susán, mivel száz éve annak, hogy a falu Magyarországhoz tartozik. Léhy Gábor bíró elérte, hogy faluja visszakerüljön szülőhazájába.

Száz éve annak, hogy Susa Magyarországhoz tartozik. E jeles alkalomból jubileumi megemlékezést tartottak a Tompa Mihály Közösségi Ház udvarán. A vendégeket Scitovszky Nikoletta, az Uraj-Susa Jövőjéért Egyesület elnöke köszöntötte. A száz évvel ezelőtt történtekre méltán büszkék a Susán és a környéken élők, ezért is tartják fontosnak minden évben megemlékezni a bátor Léhy Gáborról.

„Száz évvel ezelőtt volt, hogy ezt a falut az 1920. júniusában kelt trianoni békeszerződés ugyanis Magyarországhoz kellett volna, hogy csatolja, de a Csehszlovákok mégis megszállták és sajnos több évig itt is maradtak. Léhy Gábor bíró és a susaiak ebbe nem nyugodtak bele, és tárgyalások folyamán elérték, hogy falujuk visszakerüljön szülőhazájába. 1922. október 20-tól Susa hivatalosan is a Magyar Államhoz tartozik” - emelte ki Scitovszky Nikoletta, az Uraj-Susa Jövőjéért Egyesület elnöke.

Scitovszky Nikoletta hangsúlyozta, hogy másképpen alakult volna a susaiak élete, ha mindez nem történt volna meg, hiszen nagyon sok megpróbáltatás és üldöztetés érte a csehszlovákiai magyarságot az elmúlt száz év alatt. Léhy Gáborék mindezektől is megmentették a Susán élők életét. Azok, akik erről tudnának mesélni közülük már senki nem él, de a leszármazottaknak és az utódoknak kötelességük leróni tiszteletüket. Az ünnepség kulturális műsorral folytatódott, majd  dr. Nagy Péter történész szólt néhány szót. Elmondta, hogy Susa közel három éves Csehszlovák megszállás után csatlakozott Magyarországhoz.

„Susán, tárgyalásos úton sikerült elérnie főként Léhy Gábornak azt, hogy újra Magyarországhoz tartozzon. Ezért a Putnoki Járás főszolgabírája Léhy Gábort felterjesztette, hogy megkapja a Magyar Érdemkereszt V. osztályát.  Ezt meg is kapta 1929. december 11-én. Kapott egy bíró botot is, ami 152 centiméter és stilizált növényi alakok vannak rajta és nyolc darab szív is. A felirata pedig az, hogy: „Susa község bírájának! A magyar határért” - mondta dr. Nagy Péter, történész.

Az ünnepségen Rási Zorka és Berki Alex előadásában zenés, kulturális műsort hallhattak a vendégek. A jubileumi eseményen városunk polgármestere is részt vett, amely koszorúzással zárult. A pártok, a civil szervezetek képviselői mellett Janiczak Dávid polgármester is elhelyezte az emlékezés virágait.