Szülinap Aprajafalván címmel, a Pódium Színház társulata vendégeskedett az Olvasóban
Kultúra
2022. okt. 20.

Szülinap Aprajafalván címmel, a Pódium Színház társulata vendégeskedett az Olvasóban

A Pódium Színház vendégeskedett az Olvasóban. A több mint hatszáz kisgyermek a Szülinap Aprajafalván című zenés előadást nézte meg.

A jól ismert dallamokat dúdolhatta együtt a törpökkel az a hatszázhét kisgyermek, akik ellátogattak az Olvasó Színháztermébe a Pódium Színház előadására. Aprajafalván tartottak születésnapot.

„A nagycsoportos óvodások és az általános iskolák alsó tagozatosai közül, leginkább az első és a második osztályosok szokták végigülni az előadást. Nagyon örülünk, hogy nyitottak a városi óvodák és iskolák, hogy eljöjjenek, bérletet vagy szólójegyet váltsanak az előadásokra. Külön öröm számunkra, hogy több környező településről is érkezetek hozzánk óvodások és iskolások. Bánrévéről, Domaházáról, Borsodszentgyörgyről vagy Járdánházáról is voltak érdeklődők szép számban” - emelte ki Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

A Pódium Színház társulata több gyermekelőadás bemutatásával büszkélkedhet, de nemcsak a kicsiknek van lehetőségük megnézni játékukat, hanem a felnőtteknek is. Tíz évvel ezelőtt voltak legutóbb városunkban, amikor a Charlie nénje című darabot vitték színre. Most viszont a fiatalabb korosztálynak kedveztek.

„Nem tudom, de nekem ez a hely mindig olyan volt, hogy úgy örültem, mikor megszólalt a telefon, és ki volt írva, hogy Ózd. Végre újra visszajöhetek. Ez egy fantasztikus színházterem. Én most hangosítottam, mert én ilyen mindenes vagyok. Írok, rendezek, díszletezek és játszom. Ez az én művem, jó volt fentről nézni és egy csodálatos kollégát kaptam Attilával, úgyhogy együtt dolgoztunk fentről. Jó volt nézni a társulatot, és nagyon bízom abban, hogy jöhetek még hozzátok, mert olyan, mintha hazajönnék és furcsa volt, hogy kimaradt ez a hosszú idő, de remélem, hogy lesz folytatása és lesz több lehetőségünk idejönni” - mondta Bednai Natália, a budapesti Pódium Színház vezetője.

Bednai Natália elmondta, hogy a Hupikék törpikék című mese nagyon hálás téma, hiszen a gyerekeknek nagyon tetszik. Megálmodott egy színpadi verziót, ami tele van tréfás jelenettel, zenével és táncokkal. Egyik fontos szereplő, aki saját magát értelmiségként, azaz olvasottként állítja be, Okoska. A tudálékos törp szerepét Szente Árpád Csaba játszotta. Elmondta, nagyon izgult mielőtt a színpadra lépett.
 
„Elképesztően izgultam, nagyon–nagyon izgultam. Úgy éreztem, hogy egy olyan nyomás van rajtam, hogy nagy valószínűséggel ülnek bent olyan tanárok, nevelők, óvónők, akik ismernek engem. Illetve az Olvasó vezetőségében is vannak olyan emberek, akikkel dolgoztam is együtt, egy színpadon álltunk az ÓMI Zenés Színház révén, hiszen az egyik alapító tag voltam 2006-ban. Nagy izgalmakkal telve vártam, hogy milyen lesz újra ezen a színpadon. De elképesztő, semmi nem változott abból a szempontból, hogy ugyanaz a légkör, ugyanaz az otthonos közeg fogadott, mint akkor is” - fogalmazott Szente Árpád Csaba, színész.  

Az előadáson minden gyermek nagyon jól szórakozott, de ők sem gondolták, hogy a születésnapból rémálom lesz, hiszen újra felbukkant az örök ellenség, a gonosz Hókuszpók. A végére persze minden megoldódott. Valamennyi kisgyermek élményekkel gazdagodva tért haza.