Színek és praktikák – Putnok ecsetvégen Art Placc címmel rendeztek festménykiállítást a Városház téren
Kultúra
2022. okt. 14.

Színek és praktikák – Putnok ecsetvégen Art Placc címmel rendeztek festménykiállítást a Városház téren

Utcai kiállítással zárult a 18. Örökségvédelmi Festőtábor. Az alkotóhét Putnokon készült képi termését a hagyományok szerint a Városház téren tekinthették meg a járókelők.

Festményekkel telt meg a Városház tér. Az Ózdi Képzőművészeti Egyesület minden évben szervez egy festőtábort. Tizennyolc évvel ezelőtt kezdték meg a ténykedést. Hosszú ideig Ózdot járták végig, többek között a gyárat, valamint az Újtelepen és a Velence telepen is ecsetet ragadtak már. Legutóbb Mádon töltöttek pár napot és az ottani tájat vitték vászonra a tagok. Idén pedig Putnokon alkottak. Augusztus első hetén szoktak összegyűlni, így történt ez most is. A Sajó partjára és a Szőlős hegyre is kitelepültek.

„Én úgy gondolom, hogy a lelküknek ez a kikapcsolódás nagyon fontos, hogy egy kicsit felszabaduljunk a hétköznapokból. És azt a művészi önkifejezést, ami belülről fakad, azt a vásznon meg tudjuk valósítani, és olyan érzés, mintha egy-egy feszültséget vagy élményt letehetne az ember” - mondta Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke.

A legtöbbször akril és olajfestékkel dolgoznak. A technika természetesen mindenkinél más és más. Ezért nincs két egyforma alkotás. Azonban sokat inspirálódnak egymásból is. A tagok mindig élvezik az együtt töltött időt és maradandó élménnyel távoznak egy-egy ilyen hétről. Leginkább tájképek, azonban több absztrakt kép is készült.

„Akril festékkel készült, szélesebb vászonra. A putnoki halastónál láttam meg egy viharlámpát és megragadott az a tárgy és azt egy modernebb stílusban dolgoztam fel” - emelte ki Balog Ildikó, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület tagja.

Körülbelül tizennégyen vettek részt a putnoki táborban. A hét nap alatt közel ötven festményt készítettek el.