Óvodások jártak a Nagyvölgyi Állatsimogatóban az állatok világnapja alkalmából
Oktatás
2022. okt. 12.

Óvodások jártak a Nagyvölgyi Állatsimogatóban az állatok világnapja alkalmából

Az állatsimogatót látogatták meg az óvodások. A közel hatvan kisgyerek utaztatását Fidrus Péter területi képviselő támogatta.

„Éljenek az állatok!” - így üdvözölték az óvodások az állatsimogató lakóit. Két intézmény, az Ózdi Városi Óvodák Somsályi és Csépányi Tagóvodájának pedagógusai és segítőik használták ki a kicsikkel a jó idő utolsó napjainak egyikét. Remek kiránduló helyszínt kínált a nagyvölgyi tanya. Két kisbusszal közel hatvan kisgyermek lepte el a mini állatkertet. Lehetett simogatni, cirógatni és kényeztetni a szabadon lévő jószágokat.

„Évente legalább két alkalommal eljövünk ide az állatsimogatóba az óvodásainkkal. Az állatok világnapján és tavasszal a madarak és Föld napján. Mindig hatalmas élmény számukra. Most is emlegették, hogy milyen jó, hogy megnézzük a pávát, ahogy kinyitja a farkát. Megnézzük, hogy nőtt-e azóta, amióta itt jártunk? Milyen színű lett? A lovacskára ugyan felülhetnek-e? Aztán amikor visszamegyünk az óvodáinkba, akkor ezek a történések vissza-vissza térnek a mindennapok során. A környezettudatos magatartásban, a rajzaikban, a meséikben és az élmények mesélésében” - mondta Gyirásziné Tardosi Judit, az Ózdi Városi Óvodák Somsályi és Csépányi Tagóvodájának vezetője.

Az utaztatás azonban nem kis költséggel jár, de Fidrus Péternek köszönhetően az ötvennyolc kisgyermek kísérőikkel eljutott a nagyvölgyi tanyára. A területi képviselő nem először segít már óvodás csoportoknak. A szervezést most is vállalta, valamint a két kisbusz anyagi költségeit is finanszírozta. Fontosnak tartja, hogy a gyerekek minél korábban megszeressék az állatokat.

„Itt van helyben, viszont nagyon kevés családoknál tartanak állatokat, tehát a gyerekek nem ismerik testközelből annyira az állatokat, mint mondjuk a mi időnkben. Ezért is fontos, hogy megismerjék, megérintsék őket és tudják azt, hogy az állatra vigyázni kell, az állatot simogatni lehet, etetni lehet. Ez a tudás gyerekek fejlődését is szolgálni fogja a jövőben” - emelte ki Fidrus Péter, területi képviselő.

A gyerekek nagyon jól szórakoztak, megismerkedtek olyan állatokkal, melyekkel eddig még nem találkoztak. Csemegével is készültek kedvenceiknek.

„Adtunk az állatoknak répát, almát” - nyilatkozta Danó Eleonóra Maja.

Sokféle madárral, köztük szépséges pávákkal és fácánokkal is találkozhattak a gyerekek, de a négylábúakat is nagyon kedvelték. És nem csak a kisebb fajta állatokat, hanem a szabadon sétáló póniért is odáig voltak. A nyuszisimogatót is imádták a kicsik.

„Azért tetszett a nyuszi, mert lehetett simogatni” - fogalmazott Horváth Lara Edina.

A Nagyvölgyi Állatsimogató Kézműves Házában is várták a gyerekeket, ahol őszi díszeket, képeket készíthettek, amit aztán magukkal vittek az óvodába. De magukkal vitték azt a sok élményt is, amit gyűjtöttek a délelőtt folyamán.