Könnyen csalók áldozatává válhatunk – A rendőrség óvatosságra int
Rendőrség
2022. okt. 11.

Könnyen csalók áldozatává válhatunk – A rendőrség óvatosságra int

Óvatosságra inti a lakosságot a rendőrség. A népszámlálás kapcsán előfordulhatnak csalások, nemcsak otthonunkban kell körültekintőnek lennünk, hanem az online térben is.

A Központi Statisztikai Hivatal október elseje és november huszonnyolcadika között Magyarországon a teljes népességre kiterjedő népszámlálást végez. A kérdőívet ki kell tölteni mindenkinek, aki Magyarországon él. Azoknak is, akik átmenetileg külföldön tartózkodnak és a külföldi állampolgároknak is, ha legalább három hónapja az országban vannak. Az első szakaszban, vagyis október elseje és tizenhatodika között a lakosok interneten végezhetik el az adatszolgáltatást, ezt követően számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat.

„A népszámlálás második részében nagyon fontos, amikor a személyes megkeresés történik a számlálóbiztosok vonatkozásában, hogy a tevékenységet végrehajtsák, nem kötelező az állampolgárnak beengedni a házába. Nagyon fontos, hogy rendelkeznek egy azonosító kártyával, illetve kérheti az állampolgár, hogy e mellé a személyi igazolványát is mutassa fel, hogy az azonosítás elérhető legyen” - mondta Soós Attila, az Ózdi Rendőrkapitányság megbízott kapitányságvezetője.

Óvatosságra intik a lakosságot a hatóság munkatársai, főként az idősebb korosztályt. Ebben az időszakban fontos, hogy körültekintőek legyünk, ugyanis megszaporodhatnak az átverések, a csalók pedig később visszaélhetnek adatainkkal.

„Felhívjuk a lakosság figyelmét még arra, hogy semmiképpen ne engedjük be őket magánszféránkba, ingatlanunkba. Ezt a nyilatkozattételt megtehetjük egy lépcsőházban, vagy a kapunk bejáratában. Ha már a baj megtörténik és áldozattá válunk, mindenképpen legelőször a rendőrséghez forduljanak, hogy forró nyomon utol tudjuk érni a csalókat és el tudjuk számoltatni” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Fontos információ még, hogy akik nem élnek ezekkel a lehetőségekkel a megadott határidőkig, november huszonegyedike és huszonnyolcadika között a település jegyzőjénél jelentkezve tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Jelenleg még az online kitöltés fázisában vagyunk és már meg is jelentek az adathalászok. Az Országos Rendőr-főkapitányság saját honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy miként lehet védekezni ellenük és mire kell ügyelni. A police.hu közleménye szerint legyen gyanús, ha csak személyes adatainkra, anyagi helyzetünkre, bankszámlánkra kérdeznek rá. Ha kevés időt vesz igénybe a folyamat, akkor ne mentsük el a megadott információkat, és ne küldjük sehová, a hivatalos kérdőívek online kitöltése ugyanis legalább 30 percig tart.