Fonál és színes gyöngyök – kézműves szakkört tartanak a Barkó Hagyományok Házában
Kultúra
2022. okt. 7.

Fonál és színes gyöngyök – kézműves szakkört tartanak a Barkó Hagyományok Házában

Gyöngyfűző szakkör zajlik a Barkó Hagyományok Házában. A jelentkezők népi ékszerkészítő szakkörvezetői képzettséget szerezhetnek.

A gyöngyfűzés rejtelmeit tanulják a Barkó Hagyományok Házában az érdeklődők. Népi ékszereket készítenek. Többek között az erdélyi és a kalocsai tájegység viseletéhez illő darabokat alkotnak. A program három országos szakmai szervezet együttműködésében jött létre.

„Első nekifutásra a Nemzeti Művelődési Intézet elindította A Szakkör programot közösségfejlesztés, illetve kézműves tapasztalatok átadása címén. Ehhez a Népművészeti Egyesületek Országos Szövetsége szakmai programként videókat készített, és ez alapján próbálták megtanulni a közösségben résztevők a különböző szakmákat, a kosárfonást, gyöngyfűzést és nemezelést. Most egy még komolyabb program indult, melynek szakmai hátterét a Hagyományok Háza adja, ők szervezik és a mestereket is ők adják” - emelte ki Farkas Éva, a Barkó Kézműves Egyesület alelnöke.

A Barkó Kézműves Egyesület a Hagyományok Házának egyik partnere, így kerülhettek bele a programba. A gyöngyöket egy internetes webáruházból szerzik be. Tíz alkalommal gyűlnek össze, és mindig egy tárgyat készítenek el. A képzés hatvan órában zajlik, azonban nem mindig jut idő a teljes elkészítésre, így van, hogy otthon kell befejezniük a díszeket az oktatótól tanultak alapján.

„Miután összeállt a csapat, hogy kik lesznek a résztvevők, nem volt meghirdetve, hogy kell-e hozzá előképzettség vagy nem. Van aki kezdő és vannak olyanok is, akik rendelkeznek tapasztalattal. De ez nem okoz különösebb problémát, mert úgy állítottuk össze a tanagyagot, hogy mindenki el tudja sajátítani azokat a dolgokat, amik a végeredményhez kellenek majd” - mondta Nagy Gyöngyi, népi iparművész, gyöngyfűző.

Egy vizsgát is tesznek majd novemberben. Ennek követelménye a tíz elkészített tárgy bemutatása, emellett egy segédanyagot kell összeállítaniuk, ami a munkafolyamatot mutatja be. Ha elvégzik ezt, akkor szakkörvezetői képzettséget szereznek. Az alkotás mindig szebbé és jobbá teszi az embereket. A gyöngyfűzés is egy régi nép mesterség. Szeretnék, ha a fiatal korosztály is bekapcsolódna ebbe, és továbbvinnék a hagyományokat.