Az aradi vértanúkra emlékeztek Szennán
Város
2022. okt. 6.

Az aradi vértanúkra emlékeztek Szennán

Közös tiszteletadással emlékeztek meg a hősökről. A város vezetői, pártok, civil szervezetek képviselői helyzeték el koszorúikat Damjanich János mellszobránál.

A magyar történelem leggyászosabb napja 1849. október 6-a. Ezen a napon végeztek ki Aradon a 13 vértanút, a forradalom és szabadságharc főtisztjeit. Városunkban a hagyományoknak megfelelően Szennán gyűltek össze a megemlékezők, hogy leróják kegyeletüket. A tiszteletadás délután három órától a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület díszlövésével kezdődött. A Himnusz meghallgatása után Boros Géza az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, a Kossuth Lajos azt üzente kezdetű katonadalt adta elő. Az Aradi vértanúk terén Janiczak Dávid polgármester emlékező beszédében méltatta a hősöket. Elmondta, hogy ők valamennyien a küzdelmet választották, s megmutatták azt, hogy ha kell, szakítanak régi életükkel. Személyes példájukkal vezették a rájuk bízottakat, az utolsó pillanatig gondoskodtak róluk. Amikor pedig eljött az idő, tiszta lelkiismerettel, bátran néztek szembe a halállal. Kiemelte: „Ma azért vagyunk itt, hogy magasra emeljük az aradiak példáját.”

„Az aradi vértanúk, nemzetünk halottai nem mindennapi emberek voltak. Némelyikük gróf, a legtöbben egyszerű polgárok. Az kapcsolat őket össze, hogy valamennyien a közösség szolgálatára adták életüket. Életükkel és halálukkal arra tanítanak bennünket, hogy senki sem csak önmagában, önmagáért él. Ezért kell újra és újra emlékezni rájuk, és sosem felejteni el példájukat. És mindig az járjon eszünkben: így is lehet és így kell élni. Amikor elhelyezzük virágainkat, fellobbantjuk mécseseinket október 6-án, mindig gondoljunk erre” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Janiczak Dávid megemlékező gondolatait követően, Mischinger Ferenc római katolikus plébános és érseki tanácsos imádkozott és az Úr kegyelméért könyörgött.

„Urunk, Istenünk! Te látod az aradi vértanúkat és ők is látnak téged. Mert reméljük, előtted állnak és dicsérnek téged. Hisz hittel és szeretettel éltek és haltak és így hisszük, hogy szent színed előtt most is közben járnak a magyar népért. Örvendezünk és példájukon felbuzdulunk, hogy hazájukért áldozatot hozni ők nem voltak restek. Sőt életüket is bátran feláldozták” - fogalmazott Mischinger Ferenc, római katolikus plébános.

A tiszteletadás koszorúzással folytatódott. Ózd Város Önkormányzata, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői, valamint pártok és civil szervezetek tagjai is elhelyezték a megemlékezés virágait Damjanich János mellszobránál a tizenhármak fala előtt. Az Aradi Vértanúk Napja a Szózat és a Székely Himnusz közös eléneklésével zárult.