Védjük otthonainkat!
Város
2021. aug. 26.

Védjük otthonainkat!

A magyarországi ingatlanoknak több mint hetven százalékára kötnek lakásbiztosítást. Ez éves szinten átlagosan körülbelül harminchat ezer forintba kerülhet.

Romániában körülbelül az ingatlanok 30 százaléka van bebiztosítva, ám a környező országokban sem jobbak a statisztikai adatok. Nálunk ez a szám mintegy 73 százalékra tehető. Sok embert érintettek a júliusi és augusztusi viharkárok. Tetők mentek tönkre ennek következtében, melyeknek javítása több százezer forintba is kerülhet.

„Egy-két évvel korábbi statisztika szerint egy éves lakásbiztosítás átlagos költsége harminchatezer forint volt. Ez egy hónapra lebontva körülbelül háromezer forintba kerül. Természetesen elég nagy lehet a szórás, hiszen ez teljes mértékben függ az ingatlanunk méretétől, nagyságától, típusától, attól is, hogy mit szeretnénk biztosítási fedezet alá vonni. Igen nagy lehet a szórás” - mondta Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

Számtalan cég ajánlatából lehet már válogatni. A szereződő fél határozhatja meg, hogy évente, félévente, negyedévente vagy havonta szeretné kifizetni az összeget. A legtöbben az egyszeri és a négyszeri fizetés mellett döntenek. Már egy alap biztosítás is fedezi a tűz és elemi károkat. Ebbe beletartoznak a viharkárok, a jégverés és a villámcsapás elsődleges és másodlagos indukciós hatásai miatt bekövetkezett ártalmak is.
 
„Azért, mert egyrészt kölcsönre vettük a lakást, másrészt pedig ez egy biztonságot nyújt valamennyire” - hangsúlyozta Iván Jánosné.

A leggyakoribb a tűz és elemi kár, ami nyomot hagy maga után. A nyári szezonban kiszámíthatatlan az időjárás. Egy szélvihar következtében pedig idegen tárgy is rádőlhet az ingatlanra, ami hatalmas bajt okozhat. Emellett kisebb beázásokat is bejelenthetünk.

„Akár mi kár van, a földszinten lakom. Ha beáztatnak vagy valami hasonló, akkor fizetnek. Ezért fontos, hogy legyen, és nekem életbiztosítással van egybekötve” - nyilatkozta Kiss Ferencné.

„Már én ahhoz idős vagyok, hogy ezzel foglalkozzak. Kertes házban lakok egyedül, és én nem igazán szeretnék” - fogalmazott Méhész Imre.

Ha megtörténik a baj, azt 48 órán belül jelezni kell az illetékes társaság felé és a szakemberek kiérkeznek otthonainkba. Ám olykor digitális kapcsolattartásra is van mód. Ekkor egy applikáció letöltését követően végigvezetjük a kárszemlézőt a megrongálódott elemeken. Ezt követően körülbelül százezer forintos kárig pár napon belül elutalják a megállapított összeget. Amennyiben az okok összetettebbek és alaposabb vizsgálatra szorulnak, az ügyintézés hosszabb időt vesz igénybe.