Energetikai korszerűsítés és belső munkálatok – felújításon ment át a diakóniai ház
Egyház
2022. szept. 29.

Energetikai korszerűsítés és belső munkálatok – felújításon ment át a diakóniai ház

Új padlót, festést, ajtókat és napelemes energetikai korszerűsítést kapott a Dóczi Antal Diakóniai Ház. A másik két intézményegységben is történtek rekonstrukciók.

Évről-évre szépül a Dóczi Antal Diakóniai Ház. A megváltozott munkaképességű embereknek támogatott lakhatást nyújtó intézményen korábban már kicserélték a nyílászárókat és az összes helyiséget kifestették. Tavaly kezdődött egy energetikai korszerűsítés, amelynek első lépése a napelemek felszerelése volt. Ezt idén augusztusban üzembe is helyezték. A külső falra felszerelt inverter monitora folyamatosan jelzi, mekkora az energiatermelés. Ez nagyban segíti a felhasználás optimalizálását, ugyanis úgy tervezték, hogy az új rendszer többnyire fedezze a szükségleteket. A másik két intézményegységben is zajlottak rekonstrukciók.

„Az ózdi telephelyünkön egy festés történt, minden helyiséget kifestettünk. A domaházi telephelyünkön egyelőre annyit sikerült beindítanunk, hogy oda is telepítve lesz egy kisebb napelem rendszer, amely energetikailag biztosítja ott a villamosáram ellátást és a későbbiekben, ha a szerencsénk úgy hozza, akkor ott is lesz klíma is” - mondta Pauler Zsolt, a Dóczi Antal Diakóniai Ház megbízott intézményvezetője.

Utóbbi esetében egy fatüzelésű kazánt szereltek be, hogy ezzel is próbálják csökkenteni a gázfogyasztást. A telephelyeik száma is bővülni fog, amely újabb lakók befogadását jelenti majd, azonban mindenek előtt ezt az épületet is rendbe kell tenni.

„Múlt hét pénteken prezsbiteri gyűlést tartottunk a Tábla út 8. szám alatt, az Ózd-Sajóvárkonyi Református Egyházközség prezsbitériumában. Egyöntetűen megszavazta a prezsbitérium, hogy a Tábla út 5. szám alatti kiürült ingatlanunkat hasznosítsuk, és így négy fővel tudjuk bővíteni az intézményi lakóknak a lélekszámát. Eddig huszonkettő, így pedig huszonhat fő fogyatékkal élő ember számára tudunk lakhatást biztosítani, illetve a bővüléssel nemcsak a lakók lélekszáma, hanem a munkavállalók lélekszáma is növekedni fog, és két új állás fog így megvalósulni” - nyilatkozta Barta Beáta, az Ózd-Sajóvárkony Református Egyházközség lelkésze.

Korábban a Főnix Alapítvány működött itt, akik az intézmény lakóinak, megváltozott munkaképességű embereknek biztosítanak munkát. Ők kinőtték magukat, ezért nagyobb intézménybe költöztek.

„Reggel felkelünk, eljárunk dolgozni, fel a városba, az Inkubátorba. Hazajövünk, utána ebédelünk. Saját magunknak főzünk és ellátjuk magunkat. Jól érezzük magunkat, azt csinálunk, amit akarunk, utazhatunk akárhová, csak szólni szoktunk, hogy tudjanak róla, hogy hová megyünk. Nagyon jó, a főnök rendes, mindent megtesz a lakókért azt lehet mondani. A tiszteletes asszony is mindent megtesz, mind a ketten nagyon jó szívű emberek, mert tényleg miértünk vannak” - hangsúlyozta Balogh Kálmán, a Dóczi Antal Diakóniai Ház lakója.

A központi intézményben, azaz a Dóczi Antal Diakóniai Házban az energetikai fejlesztésen túl új laminált padlókat és fa ajtókat tettek a helyükre. A tervek között szerepel egyébként a klíma bekötése a szobákba, amelyet a napelemekkel szeretnének üzemeltetni, valamint az előtető renoválása és a szigetelés.