Kohász tér – ünnepséggel kezdődött a XIII. Ózdi Ipari Örökségvédelmi Konferencia
Kultúra
2022. szept. 23.

Kohász tér – ünnepséggel kezdődött a XIII. Ózdi Ipari Örökségvédelmi Konferencia

Emléktábla-avatással kezdődött a XIII. Ózdi Ipari Örökségvédelmi Konferencia programja a Kohász téren. A megemlékezés koszorúzással és tisztelgéssel zárult.

Fújással, vagyis az egykori gyári duda hangjával indult az ünnepség ma reggel a Kohász téren. Az eseményt Zsuponyó Anett, alpolgármester nyitotta meg. Az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Köre kezdeményezte a tér elnevezését, amelyet a város testülete támogatott. Ez ugyanis korábban egy névtelen terület volt.

„Ózd identitása már nem a kohászat, hanem annak emléke. A mai névadás is arról szól, hogy ezeknek az emlékeknek teret tudjunk adni, és újra köztudatba hozzuk azokat. Számunkra fontos, hogy a Gyár utca, ami egykoron Ózd szimbólumainak adott helyet, most a közösség számára biztosítsa azt” - mondta Zsuponyó Anett, alpolgármester.

Zsuponyó Anett azt reméli, hogy Ózdon mindig lesznek olyanok, akiknek a szíve megdobban a megemlékezés kapcsán, a következő generációk pedig nem fogják feledni, mi volt az a gyár, amely a várost ellátta. Az alpolgármester gondolatait követően Szaka Attila verses műsora következett.

„A dombon álltam. Érdes éj zuhant a gyári völgyre, s a szürke korom-kupolát színes csíkokra törve elnyúlt a kémény-nyársakon. Tündöklő fény-szilánkok pengéivel a nagyüzem az éj testébe vágott. Felém úszott a víztorony derengő gőz-kupakja, s a kemencék sugár-szeme a felhőket kutatta. Ó hányszor talált ott, a domb lelátóján a gyári éjfél. Ma sem ismerek szebb zenét-e gyári vad zenénél” - fogalmazott Szaka Attila.

Az ünnepség végén Zsuponyó Anett alpolgármester és Benyhe László nyugalmazott mérnök, az esemény egyik szervezője leplezte le az emléktáblát. Ez az acélmű VIII-as kemencéjének helyére került. Az önkormányzat, valamint az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének képviselői elhelyezték koszorúiakat az emléktábla mellett.