Huszárbemutató, fegyverek és ostorcsapás – rendhagyó történelemóra Szilvásváradon
Kultúra
2022. szept. 16.

Huszárbemutató, fegyverek és ostorcsapás – rendhagyó történelemóra Szilvásváradon

Rendhagyó történelem órát tartott Szilvásváradon a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület. Huszárbemutatót, lovas összecsapást és gömöri néptáncot is megtekinthettek a résztvevők.

A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület nem először jár már Szilvásváradon, ugyanis a Lipicai Lovasközponttal jó kapcsolatot ápolnak. Tavaly az Agrárminisztériumnak és a Hungarikum Biztosságnak köszönhetően pályáztak, majd egy rendhagyó történelem órát valósíthattak meg a területen. Ebben az évben is sikeresen megnyerték a lehetőséget, így ma reggel fiatalokkal telt meg a csarnok lelátója.

„Több részből áll a bemutató. Gyakorlatilag az 1848/49-es szabadságharc kisebb darabját mutattuk be egy toborzóval, néptánccal, gömöri csárdással és huszárkiképzéssel. Solymász bemutató is lesz. Emellett a táncház mozgalom mintájára egy bemutatóba próbáljuk meg a gyerekeket belevonni” - mondta Varga Gábor, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Több mint négyszázötven környékbeli fiatal vett részt a programon. Számos érdekes információt tudhattak meg a délelőtt alatt. Például azt, hogy mennyire fontos a lovas és a ló közötti kapcsolat, hiszen a háborúban sokszor egymástól függött mindkettejük élete. Szó esett a fegyvernemekről és részletesebben szemügyre vehették a különböző egyenruhákat is.

„Mindig szoktam várni ezeket a napokat, mert mindig megtisztelésnek veszem ezeket. Nagyon tetszett a mai bemutató, mert sok új dolgot tanultam, és sok minden mást is” - emelte ki Csanádi Bence.

A bemutatókat követően több állomást járhattak végig a fiatalok. A csikósok ostorát is kipróbálhatták, valamint közelről megtekinthették a kardvívást is. Emellett néptáncolhattak és lovagolhattak, valamint szemügyre vehették a sólymokat és a fegyvereket. A cél az, hogy minél több fiatal tisztában legyen a régi hagyományokkal és a huszárok életével. Az eseményről bővebb beszámolót az Ózdi Városi Telvízió jövő hét keddi, Kaleidoszkóp című magazinjában láthatnak majd.