Matematika a művészetben – A Vasvár Úti Általános Iskola diákjainak festményeiből nyílt kiállítás az Olvasóban
Kultúra
2022. szept. 16.

Matematika a művészetben – A Vasvár Úti Általános Iskola diákjainak festményeiből nyílt kiállítás az Olvasóban

Matematika a művészetben címmel nyílt festménykiállítás az Olvasóban. A tárlat a Vasvár Úti Általános Iskola tanulóinak keze munkáját dicséri.

Színek, különleges formák és alakzatok. A fiatalok a Nemzeti Tehetség Program által kiírt pályázat keretében alkothatták meg ezeket a festményeket. A Vasvár Úti Általános Iskolában még tavasszal állították ki a darabokat. Most pedig már az Olvasó egyik termében tekinthetik meg ezeket az érdeklődők. A szaktanárok fontosnak tartják, hogy a tehetséges gyermekeknek segítséget nyújtsanak, akik ezáltal még jobban kamatoztathatják tudásukat.

„Nekem szívügyem a művészet és a festészet. Úgy gondolom, hogy az alkotás és a kreatív tevékenység nagyon fontos. Így tudják a gyerekek kifejezni magukat. Én mindig biztatom őket, hogy ezt csinálják, és szerintem ez egy értékes kikapcsolódás. Illetve aki tehetséges, azt segítenie kell egy pedagógusnak, hogy ki tudjon bontakozni. Úgy érzem, hogy ezek a gyermekek tényleg tehetségesek voltak” - mondta Balogh Ildikó, a Vasvár Úti Általános Iskola művész-tanára.

Az esemény zenés és verses produkciókkal kezdődött, szintén a Vasvár Úti Általános Iskola tanulóinak tolmácsolásában. A pályázat célja, hogy egy új tanulási környezetet alakítsanak ki a gyerekeknek, és egy komplex tehetséggondozó programot valósíthassanak meg számukra. Az alap koncepció pedig a művészetre épült, amibe belevitték a matematikai elemeket is. Több mint huszonöt diák által készített festmények és rajzok láthatóak a tárlatban.

„Kettő festményt csináltam. Nagyon jól éreztem magam. Körülbelül egy-két éve foglalkozom a festészettel” - mondta Mérő Gergő, a Vasvár Úti Általános Iskola diákja.

„Több éve festek már. Akvarell és akril technikával is szoktam festeni. Nagyon szeretem, ez a hobbim. Én nagyon jól éreztem magam” - fogalmazott Kaló Petra, a Vasvár Úti Általános Iskola diákja.

A legtöbb képen absztrakt alakzatok láthatóak, azonban vannak tájképek is. Minden alkotásban dominálnak a színek. A pályázat keretében a tudományt és a művészetet szerették volna közelebb hozni egymáshoz, ezáltal jobban megszerettetni a reál tantárgyakat is a fiatalokkal. A tárlat az Olvasóban közel egy hónapig tekinthető meg.