Megszorítások, bezárások és költséghatékony megoldások – A város fenntartásán dolgozik az önkormányzat
Önkormányzat
2022. szept. 8.

Megszorítások, bezárások és költséghatékony megoldások – A város fenntartásán dolgozik az önkormányzat

Az állami támogatás hiányában drasztikus megszorítások várhatóak a városban. Az energiaár növekedés hatására az intézmények költsége sokszorosára emelkedett.

Ózd Város Képviselő-testületi ülésének utolsó napirendi pontját követően Janiczak Dávid polgármester számos bejelentést tett a város működésének jelenlegi állásáról. Az elmúlt években a legnagyobb adóbevételt biztosító cégek távoztak. A helyükre érkezők adóerő képessége nem közelít meg ezt az összeget, így kevesebb bevétel mellett kell az intézményrendszerek növekvő finanszírozási igényét, valamint Ózd működését biztosítani. Már önmagában ez is nagy terhet ró a város vezetésére. Dr. Almási Csaba jegyző az elmúlt időszakban azon dolgozott, hogy az elkövetkező időszak bevételeit és kiadásait átnézve előrevetítse, mire kell számítania a településnek. Ezek megközelítő adatok, ugyanis a Távhő Kft. esetében nincsenek még pontos információk, azonban a 2022-es év tekintetében az önkormányzat takarékos gazdálkodásának köszönhetően a félretett 400 millió forintból finanszírozni tudják a működést, a 2023-as esztendő azonban kétséges.

„Az intézmények és a cégek esetében gáz, villany, üzemanyag 212 millió plusz. Ez összesen 393 millió forint mínusz, de 110 millió forint a távhő, amit ha felszorzok héttel, az 770 millió forint. Nagyjából ez 1 milliárd 200 millió forint mínusz. Ebből kell jönnünk visszafelé, hogy mi az, ami nem kötelező feladat, és azokat be kell zárni” - tette hozzá dr. Almási Csaba, jegyző.

A másik megoldás egy adósságrendezési eljárás. Ennek része egy költségvetés elkészítése, amelyben csak a kötelező feladatok finanszírozása szerepel. Ettől kezdve a képviselők semmilyen juttatást nem kapnak, bezárások és elbocsátások várhatóak számos területen. Ez az egészségügyi és szociális intézményeket is érinti, amennyiben a kihasználtságuk nem éri el az 50 százalékot.

„Már nem arról beszélünk, amiről informálisan már beszéltünk egymással, hogy bezárjuk az Olvasó épületét és átköltöznek valahova máshova, hanem hogy ától cettig minden kollégának a szerződését megszüntetjük, aki az ÓMÉK-nál, aki az ÓSÉK-nál, aki a városi rendészetnél dolgozik. Ez áll előttünk. Elsősorban a kollégákról beszéltünk, másodsorban pedig, hogy a város elveszti városi jellegét. Onnantól kezdve valamennyire le lesz nyírva a fű, valamennyire fel lesz sepregetve az utcán, ha keveset esik a hó valamennyire el lesz takarítva” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az energiaárak mellett a benzinár megnövekedése is jelentős többletköltség, ugyanis az önkormányzati intézmények munkavégzéséhez elkerülhetetlen a gépjárművek használata. Változott továbbá a közfoglalkoztatás, amelyhez már nem jár dologi hozzájárulás. Az év hátra lévő részében ez is harmincmillió forintos kiesést jelent. A város vezetése azon dolgozik, hogy lehetőleg elbocsátások nélkül finanszírozni tudják az előttünk álló időszakot. Nagyon számítanak azonban az állam támogatására, amely nélkül jelenleg ebben a formában nem tudják a várost működtetni.