A kezeletlen allergia veszélyes – tetőzik a parlagfű koncentrációja
Egészség
2022. szept. 7.

A kezeletlen allergia veszélyes – tetőzik a parlagfű koncentrációja

A napokban várható az idei parlagfű pollenszezon tetőzése. A tünetek megjelenését követően fontos az orvosi konzultáció, hogy kezelni tudjuk a betegséget.

Az ősz beköszöntével számos egészségügyi problémával találkozhatunk a mindennapok során, amelyeket a pollenek vagy a növények virágporának belélegzése okozhat. A pázsitfűfélék vagy például a nyírfa virágzásánál is jelentkezhetnek panaszok. Azonban a legtöbben a parlagfű pollenszórásakor tapasztalnak allergiás tüneteket. A héten a megerősödő szél tovább fokozhatja a terhelést, melyen számottevően az átmeneti záporok sem enyhítenek majd.

A légúti tünetek, azaz az orrfolyás és köhögés mellett különböző bőrtünetek, ekcéma is jelentkezhet. Ritkább esetekben előfordulhat kötőhártya-gyulladás, de szemhéj-, és arcduzzanat is kialakulhat. Ezek kortól függetlenül érhetik el a pácienseket, így óvodásoknál, kisiskolásoknál is tapasztalhatóak, vagy az idősebb korosztálynál is.

A tünetek megjelenését követően nagyon fontos az orvosi konzultáció. A panaszok feltérképezése során vért vehetnek és bőrtesztet csinálhatnak a szakemberek annak érdekében, hogy igazolják, hogy valóban pollenallergia okozza a problémákat. Ezek után az orvos fontos tanácsokkal látja el a beteget, de extrém esetben előfordulhat az is, hogy kisebb életmódváltás szükséges ahhoz, hogy a heves reakciók tompábbak legyenek.

„A kezelés két részből áll. Az egyik tüneti, a másik pedig tartós. Aki tudja magáról, hogy allergiás, akkor már előre vegye be a gyógyszereit. Ezek antihisztaminokból állnak, különböző orrcseppek és szemcseppek. A másik a megelőzés. Gyakran mossunk hajat és kerüljük azokat a helyeket, ahol pollen jelenik meg” - hangsúlyozta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

Fontos az orvosi konzultáció, hiszen a kezeletlen allergia esetén a nyálkahártya tartós gyulladása miatt krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat. Szövődményként pedig gyakran jelentkezik asztma, illetve újabb allergiák is megjelenhetnek. Az extrém tünetektől pedig rosszul alszunk, fáradékonyabbak lehetünk, amik ronthatják életminőségünket is.