Finom ételek, zene, jókedv – Jó hangulatban telt a Hangonyi Racka Fesztivál
Szabadidő
2022. szept. 6.

Finom ételek, zene, jókedv – Jó hangulatban telt a Hangonyi Racka Fesztivál

Kétnapos Racka Fesztivált tartottak Hangonyon. Versenyek, gyerek programok és számos koncert várta a kilátogatókat. Több száz ember vett részt a falunapon.

Főzőversennyel kezdődött a Hangonyi Racka Fesztivál második napja. Az ételeket egy szakmai zsűri értékelte, akik számos szempontot figyelembe vettek. Ilyen volt például az ízharmónia, a kreatív tálalás és a térségre jellemző hagyományok megőrzése, megjelenítése. Volt olyan csapat, amelyik levest készített, de pörkölt és sült comb is helyet kapott a tányéron. Egy közös pontjuk volt, amelyet a zsűri határozott meg.

„A fő szempont az, hogy birkából vagy bárányból kellett az ételt mindenféleképpen elkészíteni. Az biztos, hogy ez nagyon nehéz, mert szabad tűzön a birkának nem sok változata van, hogy mit lehet főzni. Legtöbben pörköltet, ragut készítettek, de hát ez így van rendjén, mert lehetne a birkából sokkal több mindent, de nem szabad tűzön” - mondta Hanczik Endréné Erzsébet, a főzőverseny zsűrijének elnöke.

Az idei év rendhagyó volt. Az előző esztendőkben csak szombaton gyűltek össze az érdeklődők, most azonban kibővült a pénteki nappal. A helyszín is megváltozott, a focipályán rendezték a programsorozatot, amely több ember befogadására volt alkalmas. Ez jó visszajelzés volt a település polgármestere számára.

„Úgy gondoltuk, hogy a terület adottságai megengedik azt, hogy kétnapos fesztivált csináljunk. Én úgy gondolom, hogy az ez előtti falunapokat amikor szerveztük, az ott volt az iskola és a Polgármesteri Hivatal udvarán, de most megtaláltuk az igazi helyszínt, ahol bármikor egy ilyen hatalmas rendezvényt le tudunk szervezni” - nyilatkozta Kovács Szilárd, Hangony polgármestere.

A délután folyamán kihirdették a főzőverseny győzteseit. Ez a napszak sem telt vetélkedő nélkül, ekkor ugyanis sörivásban és virsli evésben mérettethették meg magukat a bátor jelentkezők. Ezt követően a fellépők vették birtokba a színpadot. Elsőként az ÓMI Zenés Színház műsorát, majd Ásós Attila produkcióját hallhatta a közönség. Az előadó 2008-ban tűnt fel egy tehetségkutatóban. Több mint húsz éves pályája alatt számos saját dalt és feldolgozásokat is készített.

Sötétedés után a Csík Zenekar adott élő nagy koncertet. Egy válogatással érkeztek, amely során régi dallomok is felcsendültek, de „A dal a miénk” című lemezről is eljátszottak néhány szerzeményt. Utóbbit egyébként a korona vírus alatt készítették.

„Mi magunk is úgy voltunk, hogy ne teljen az idő tétlenül és hála Istennek Szabó Attila kollégám egy olyan jó ötlettel állt elő, hogy egy lemezt készítsünk, és bizony az ötven évvel ezelőtt alakult LGT zenekar dalait választotta, mi pedig feldolgoztuk. A lemeznek végül is „A dal a miénk” címet adtuk, és ezzel telt java részt a pandémia” - emelte ki Csík János, a Csík Zenekar alapítója.

Az eseményt az AB/CD zenekar előadása zárta. A két nap során egyébként több száz ember fordult meg a helyszínen, akik örömmel hallgatták a koncerteket.