A bányászokra emlékeztek Farkaslyukban
Kultúra
2022. szept. 5.

A bányászokra emlékeztek Farkaslyukban

Bányásznapi ünnepség volt Farkaslyukban. A megemlékezést verses, zenés műsorok színesítették. A szervezetek elhelyezték koszorúikat az emlékmű előtt.

A Himnusszal vette kezdetét a hetvenkettedik bányásznapi megemlékezés Farkaslyukban. Az eseményt idén is a Gyürky Gyula téren tartották meg, amelyre sokan kilátogattak, hogy jelenlétükkel is tisztelegjenek a bányász szakma képviselői előtt. Az Adventi Rézfúvós Kamara együttes játékát követően Pintér Zsolt, a település polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében többek között a szénbányászat Farkaslyukra gyakorolt hatását is megemlítette.

„A szén, Jókai Mór szép kifejezésével élve, a fekete gyémánt, amely átragyog Farkaslyuk múltjából. Nemcsak előrehaladásunkhoz világít nélkülözhetetlenül, de meleget is sugároz, a településünk összetartó erejének melegét, s mindezek mellett energiát is ad nekünk a jövőre” - mondta Pintér Zsolt, polgármester.

A megemlékezés színvonalas lebonyolításához az Adventi Rézfúvós Kamara együttes mellett hozzájárult az ÓMI Zenés Színház verses, énekes műsora is. A polgármester köszöntője után Nagy Tibor, a Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetségének elnöke szólt a megjelentekhez. Felelevenítette a bányászat múltját egészen a kezdetektől.

„A föld mélye adta azt a kincset, ami mellett melegedni lehetett és amire egyetemek, oktatási intézmények, tudomány és nem kívánom sorolni, hogy mik alapozhattak, illetve támaszkodhattak, mert a bányászat nem csupán a csak föld mélyének kincsét hozza a felszínre, hanem ad a tudománynak empirikus tapasztalatokat és olyan formációkat, amiből elindulhatnak a kutatásuk során” - emelte ki Nagy Tibor, a Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetségének elnöke.

A megemlékezésen a Farkaslyuki Bányaüzemben balesetben elhunytak előtt rótták le tiszteletüket a különböző szervezetek képviselői egy-egy koszorú elhelyezésével. A Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete, a Borsodi Bányászok Területi Tagozata, valamint a Farkaslyuki Alapszervezet közösen minden esztendőben elismeri kiválóságait és jubiláló tagjait. Most egy emléklappal és egy korsóval mondtak köszönetet, amelyet Pintér Zsolt polgármester és Tóth András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának elnöke adott át. Az eseményt a Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör és Citerazenekar előadás, valamint a Szózat közös éneklése zárta.