Véradó napot tartottak a hangonyi Közösségi Házban
Egészség
2022. aug. 19.

Véradó napot tartottak a hangonyi Közösségi Házban

Véradó napot tartottak Hangonyon a Közösségi Házban. A településre rendszeresen járnak a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsodi Területi Szervezetének munkatársai.

A hangonyi Közösségi Házban várták azokat a véradókat a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsodi Területi Szervezetének munkatársai, akik önzetlen segítségüket ajánlották fel embertársaink gyógyulásához. Egymás után érkeztek a település lakói, hogy az adminisztrációs feladatok és az orvosi vizsgálatok elvégzését követően segíthessenek.

„Ez mindig változó, hogy újak vagy régi donorok jönnek a véradásra. Szerencsére mindig látunk új embereket, de jó lenne, hogyha minél több új arcot is látnánk a véradásnál, hiszen ötvenhat naponta lehet jönni vért adni” - mondta Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsodi Területi Szervezetének területi munkatársa.

Minden résztvevő egy kérdőívet tölt ki a véradás alakalmával, amely többnyire a jelentkező egészségügyi állapotára vonatkozó kérdéseket tartalmazza. Az orvosi vizsgálat során vérnyomást és újjbegy szúrással hemoglobin szint mérést végeznek. Első véradók esetében a vércsoportot is meghatározzák. Az orvos átnézi a kérdésekre adott válaszokat, majd beszélget a jelentkezővel. Az eredmények és a válaszok alapján ki tudja szűrni annak alkalmasságát vagy alkalmatlanságát.

„Elég régen adok rendszeresen vért, már amikor el tudok szabadulni a munkám miatt vagy más egyéb elfoglaltság miatt. Ez már a körülbelül hatvanadik véradásom lesz, elég korán kezdtem, egészen fiatal koromban. Hogy miért adok? Segíteni másokon mindig jó” - hangsúlyozta Fórizs István.

A szakemberek mindenkit ösztönöznek arra, akik még eddig nem szánták rá magukat a véradásra, hogy próbálják meg, hiszen segíteni mindig jó. Felemelő érzés, amikor a véradást követően jön egy SMS az Országos Vérellátó Szolgálattól, hogy az általunk adott vért kiszállították, és felhasználták egy embertársunk gyógyításához. Ózdon minden hónap utolsó szerdáján várják a véradókat a Civil házban.