Tánctanulás és hagyományőrzés Erdélyben
Kultúra
2022. aug. 16.

Tánctanulás és hagyományőrzés Erdélyben

Erdélyben tanultak széki táncokat a Szabad Szombat Táncegyüttes és a felvidéki Borostyán Táncműhely tagjai közösen. Öt napot töltöttek vendéglátóiknál.

Hosszas szervezés és munka eredményeként augusztus nyolcadikán, azaz múlt hét hétfőn Erdélybe utaztak közösen a Szabad Szombat Táncegyüttes és a felvidéki Borostyán Táncműhely tagjai. Székre vezetett az útjuk, ahol a helyi hagyományőrzőktől megtanulták a széki tánc rejtelmeit. Ez nagyon egyedi, csárdásukat tekintve inkább az erdélyihez hasonló, de külön, szigorú táncrend jellemzi, amely több táncból áll. Ilyen a verbunk, a gyors és lassú legényes. Erre az útra egyébként már három éve készült a csapat, azonban logisztikai okok és a koronavírus eddig közbeszólt.

„Szék a táncházmozgalomnak a szülőhelye, vagyis annak tartják legalábbis. Innen indult el az összes táncházmozgalom, innen indították el azt, hogy táncház, bár ők mentek a táncba, így mondják, nem táncháznak ismerik, de a táncházmozgalom innen indult el. Nekem is a pályafutásom során összejött egy pár olyan ismerős, jó barát, akikkel tartottuk a kapcsolatot és az ottani hagyományőrző együttesnek a vezetőjével voltam igen jó kapcsolatban, rajta keresztül tudtunk úgy szervezni, hogy le tudjunk oda jutni” - mondta Balog Zoltán, a Szabad Szombat Táncegyüttes elnöke.

A tanulmányi út természetesen a pihenésről, kikapcsolódásról is szólt. Széken ellátogattak például az öreg templomba, ahol Sallai Márton, református lelkész vezette körbe őket. Bejárták a környéket is. Az egyik úti céljuk Válaszút települése volt, ahol Kallós Zoltán gyűjteményét tekintették meg, a másik pedig Méra, ahol a bivaly múzeumba és Tötszegi Bözsi tisztaszobájába pillanthattak be. Néhány lány ellátogatott egy holland férfi hagyományőrző táncházába, ahol hagyományőrző viseletben készítettek kreatív fotókat.

„A tánctanulás egy egészen különleges dolog volt, mert szerintem azt az élményt és érzést nem lehet másképp átélni csak akkor, ha ott helyben tanul az ember. Ugyanez volt Széken, mert ott, széki táncokat tanulni, többször is mondtam a táncosoknak, hogy egy teljesen más érzés, hogy itt vagyunk tényleg egy szobányi helyen. Huszonöten, harmincan táncoltunk ott és fantasztikus érzés volt. Hagyományőrzőktől tanulni pedig még felemelőbb volt, hiszen mégiscsak ők élnek ebben, ők azok, akik továbbadják ezeket a táncokat” - fogalmazott Fodor Alexandra, a Szabad Szombat Táncegyüttes tagja.

Az egyesület tagjai egyébként már tanultak korábban is székit az ózdi táncházukban, de elmondásuk alapján teljesen más érzés volt kint eljárni ezeket a lépéseket. Az ott megtanultakat pedig kamatoztatni fogják, hogy ezzel is gazdagítsák repertoárjukat és megőrizzék a tudást. Az együttesek öt napot töltöttek Erdélyben. Új ismeretségekkel és számos emlékkel a hátuk mögött tértek haza.