Tartalmas időtöltés
Város
2021. aug. 12.

Tartalmas időtöltés

Még két hét van hátra a nyári városi diákmunkaprogramból. Közel háromszáz fiatal vállalhatott idén állást az intézményeknél.

Idén körülbelül 280 tanuló vehetett részt a diákmunkában az Ózdi Sport- és Élményközpontban. A strandon a viharkárok következtében a kidőlt fák gallyait ma takarították el. A mellette lévő kavicságynak a gyomtalanítása is már a végéhez közeledik. Többek között a stadionban a centerpályát is tisztítják.

„Van néhány felnőtt, aki most szabadságon van, és így több diák segít be az uszodatérnél a rendet fenntartani. A stadionban pedig az edzőpálya melletti kerítést festik most gőzerővel. A lányok pedig a centerpályánál a lelátót takarítják azt a szemetet, amit a fiatalok ott hagytak. Az uszodában nagyon ügyesek voltak, ott már a kötelek le vannak fertőtlenítve” - nyilatkozta Losonczi László, az Ózdi Sport- és Élményközpont Nonprofit Kft. műszaki vezetője.  

Ablakpucolás vár még az ott dolgozó diákokra. A kültéri padokat pedig falazúrral kenték le. A stadionban is a vasárnap tomboló zivatar után keletkezett törmelékeket távolították el a fiatalok. Söprögetéssel és faágak takarításával töltötték a mai napot. Emellett kerítést is festettek, mely állandó jelleggel zajlik a létesítményekben.


„Most festünk. Ezen a héten csak festettünk. Előző héten a vihar után takarítottunk és most hétfőn is. De általában festünk, vagy segítünk a többieknek a munkában furikolni vagy lapátolni. Hétfőn pedig kátyúztunk is” - mondta Újfalusi Martin.

Újpál Patrik például először vett részt ebben a programban. Úgy véli jó a társaság, tartalmasan tölti a szünidejét, és tetszenek neki a rájuk bízott feladatok is.

„Leginkább kapálni szoktunk, homokozókat. Tegnap például oda a naperőműhöz küldtek minket hátra gyomlálni és kapálni. Még pontosan nem tudom, hogy mire fogom költeni az összeget, amit itt kapok, de mindig jó, ha van egy kis félretett pénze az embernek” - fogalmazott Újpál Patrik.

A fiatalok főként az ÓSÉK intézményeiben vállalhattak idén munkát. Emellett az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. egységei is fogadták az érdeklődőket. Bujkó Péter már második éve dolgozik a városi televíziónál.

„Másodjára veszek részt, ugyanígy az Ózdi Városi Televíziónál. Kellemes a hangulat, ismerősek az arcok már így másodjára. Változó feladataim vannak, többek között archiválni szoktam és a forgatásokra is kijárok. Már pont abban a korban vagyok, hogy jó, ha van egy kis meglévő pénzem. Szerintem félreteszem, amit jogosítványszerzés vagy autó vásárlás miatt fogok megőrizni” - emelte ki Bujkó Péter.

Közel két hét van még hátra a diákmunkaprogramból. Az intézmények vezetői remélik, hogy jó tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodtak a fiatalok a náluk eltöltött egy hónap alatt. Jövőre várhatóan újra jelentkezhetnek majd a 16 és 25 év közötti személyek, akik nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek.