Változó szempontok – egyre keresettebbek a családi házak Ózdon és környékén, ezeken belül a felújítandó ingatlanok iránt is nagy az érdeklődés
Hírek
2022. júl. 21.

Változó szempontok – egyre keresettebbek a családi házak Ózdon és környékén, ezeken belül a felújítandó ingatlanok iránt is nagy az érdeklődés

A társasházi lakások mellett a családi házak is egyre keresettebbek Ózdon és környékén. Az áremelkedés városunkra is jellemző, ám az utóbbi időszakban vevői kivárás is megfigyelhető.

Új és régebbi építésű házak, nyaralók, garázsok. Az ingatlan jelenleg is az egyik legjobb befektetési forma. A vásárláskor azonban körültekintően kell eljárni, hiszen nem mindegy, hogy jövőbeni otthonunk az országon, a régión, vagy az adott településen belül hol helyezkedik el. Bizonyos városok, falvak dinamikusabban fejlődnek, jobb az infrastruktúrájuk, míg mások esetében mindez kedvezőtlenebbül alakul. A városrész, illetve az ingatlan állapota között természetesen Ózdon belül is nagyok az eltérések. A vevők szempontjait pedig sok tényező befolyásolja.

„Sokkal jobb árat lehet kapni azokért az ingatlanokért, amelyek műszakilag rendben vannak. Nyilvánvaló, hogy fontosak még a telek méretek is. Aki dolgozni jár, elfoglalt, az minél kisebb telket szeretne. Aki pedig úgy érzi, hogy szeretné megtermelni azokat a dolgokat, amiket a családja elfogyaszt, ők pedig a nagyobb kert területű ingatlanokat keresik” - emelte ki Bogdánfalvi Zoltán, az Otthon Centrum irodavezetője.

A szakember elmondta, hogy az elmúlt időszak tapasztalatai alapján Ózdon és a környező településeken is egyre nagyobb a kereslet a családi házak iránt. Ezek esetében pedig a vevőket kevésbé tántorítja el vásárlási szándékuktól a kissé rosszabb állapotú ingatlan. Ha ugyanis a ház statikailag rendben van, akkor szívesebben áldoznak a felújításra, mint a társasházi lakások esetében. Itt ugyanis az ingatlanok közvetlenül egymás mellett helyezkednek el. Egy esetleges korszerűsítés pedig mind az új, mind a régi lakók számára több kellemetlenséggel járhat. Elmondható továbbá, hogy a befektetési célú vásárlások és a készpénzes vásárlók aránya is némileg emelkedett. Nőtt a sikeres hiteligénylések száma is.

Az egyik legnagyobb ingatlan hirdetési portálon városunkban jelenleg 31 lakást kínálnak eladásra, amelyek árai 4 millió forinttól közel 20 millió forintig terjednek. Aki családi házat keres, az 40 hirdetést talál ezen az oldalon. Az árak közt itt is nagy a differencia, hiszen ilyen típusú ingatlant már egy garázs áráért is árulnak, ám a legdrágább házért 45 millió forintot kérnek.

Az értékesítési idő, vagy ahogyan a szakemberek nevezik, forgási sebesség valamelyest növekedett az elmúlt hónapokban. Emellett vevői kivárás is megfigyelhető. Így a társasházi lakások eladásához három és hat hónap, míg a családi házak értékesítéséhez akár fél évnél is több idő szükséges. Legkeresettebbek az Újváros téren, valamint a városközpont frekventáltabb részein elhelyezkedő lakások. Családi házak esetében pedig Szenna, Ráctag, illetve Gál-Völgye területei keresettek leginkább.