Filmvetítés, szimulációs játék és épületbejárás is szerepelt a programok között
Szabadidő
2022. júl. 13.

Filmvetítés, szimulációs játék és épületbejárás is szerepelt a programok között

Filmvetítés, szimulációs játék és épületbejárás is szerepelt a sporttáborosok programjában. Az Ózdi Rendőrkapitányság egyenruhásai a nyári szünidő veszélyeire hívták fel a figyelmet.

A nyár és az ezzel járó szünidő beköszönte sok veszélyforrást vonz magával. Az otthon magára hagyott gyerekek potenciális célponttá válnak, így az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai rendszeresen igyekeznek felhívni a figyelmet ezekre. Jó kapcsolatot ápolnak az iskolákkal és más intézményekkel, így a táborokban is megjelennek, hogy oktassák a gyerekeket a veszély kiszűrésére.

„Rengeteg olyan veszélyforrás van, amivel kapcsolatban itt egy bűnmegelőzési oktatás keretében mind a diákok, mind pedig a velük együtt érkező nevelők figyelmét fel lehet hívni, hogy mik azok a veszélyforrások, amiket nyilván el is lehet kerülni, és egy esetleges tragédiát így meg lehet előzni” - mondta Soós Attila, az Ózdi Rendőrkapitányság megbízott kapitányságvezetője.

Az Ózdi Sport- és Élményközpont táborozói látogattak el az egyenruhásokhoz, ahol egy szituációs játékba kezdtek. Ennek az volt a célja, hogy megtanítsák a kicsiket, hogyan kell viselkedni, ha ismeretlen személy szeretne bemenni otthonukba, amikor a felnőttek távol vannak.

„Az ózdi sporttábor szervezői azzal keresték meg az Ózdi Rendőrkapitányságot, hogy két részletben meglátogatnák a kapitányságunkat, és megnéznék a mindennapi munkavégzést, illetve betekintést nyerhetnének egy picikét a rendőrség világába. Mi kiegészítettük ezt a programot, hogy prevenciós jelleggel felhívjuk a fiatal diákok figyelmét a nyár veszélyeire” - nyilatkozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Egy oktatóvideót is megnéztek a fiatalok, amely egy nő félresikerült estéjét mutatta be. A táborozók sok olyan ismerettel gazdagodtak, amelyeket eddig nem tudtak.

„Megnéztünk egy filmet a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról. Egy asztmás nő cigit szívott és nagyon nagy következménye lett, ugyanis befulladt, és sürgősen kórházba kellett szállítani és mivel én is asztmás vagyok, és ha én is ugyan így tennék, akkor én is így járnék, mint az a nő a filmben” - fogalmazott Konyha Kristóf, táborozó.

A szünidőben a fiatalok többet használják az internetet, ahol szintén csalás áldozatai lehetnek. Megnő az esélye a vízparti baleseteknek, a hőség okozta egészségügyi problémáknak. Az elővigyázatosság fontos, ezért is igyekeznek az egyenruhások felkészíteni a fiatalokat.

„Megtanultuk azokat az alapvető dolgokat, amikre vigyáznunk kell nyáron, hogy egymás és magunk egészségére tudjunk vigyázni” - hangsúlyozta Vámos Viktor, táborozó.

„Nagyon sok fontos dolgot, hogy ha egyedül vagyunk otthon, miket nem lehet és miket lehet csinálni, vagy hogy ha egy idegen odajön hozzánk, akkor hogy kell rá válaszolni” - tette hozzá Schifter-Tartó Aisa, táborozó.

„Aki csenget és nem tudod ki az, ne nyisd ki, meg hogy ne fogyassz alkoholt és ne szívj cigit, főleg ne asztmásan” - emelte ki Konyha Kornél, táborozó.

A táborozók megnézhették a régi cellákat és a konditermet is, amiben volt aki az eszközöket is kipróbálta. Még a bilincs is előkerült. Az épület bejárását követően az udvarra mentek, ahol egy rendőrautót vettek birtokba a fiatalok.