Lézerharc és hagyományőrzés – egyhetes tábort szervezett két turnusban a Digitális Erőmű
Szabadidő
2022. júl. 6.

Lézerharc és hagyományőrzés – egyhetes tábort szervezett két turnusban a Digitális Erőmű

Több mint húsz fiatal táborozik a Digitális Erőműben. Két héten keresztül fogadja az intézmény a gyerekeket. Minden nap különböző programok várják őket.

Gyermekzsivajtól volt hangos ma délelőtt a Digitális Erőmű. A fiatalok ugyanis már reggel lézerharccal kezdték a napot. Először két csapatot alkottak, majd mindenki megkapta a fejpántját és a fegyverét. Az eszközök párosítását követően el is kezdődhetett a játék. Pontosan kell célozni például az érzékelőkre, vagy a puskára. Akit találat ér, az öt másodpercig nem tud tovább lőni. A meneteket követően tudhatták meg, hogy ki volt a legeredményesebb játékos. Ez egyébként egyáltalán nem fájdalmas és nem is veszélyes a gyerekekre, sőt nagyon élvezik ezeket az összecsapásokat.

„Már játszottam ilyet. Az osztályfőnökünkkel többször jártunk már itt. Ez egy nagyon jó játék. Szerintem ez a pálya tökéletes, nagyon jó. Lehet benne sokat taktikázni és futkorászni is” - mondta Sikur Ádám.

„A pálya nagyon jó, mindenhol el lehet bújni. Van egy kocka is hátul. Kis réseken át lehet lőni mindenhol. Nagyon oda kell figyelni mindenre” - nyilatkozta Körmendi Gergő.

A lézerharcot követően megtekintették az intézményben kiállított Domaházi Hagyományőrző Egyesület állandó kiállítását. A fiatalok így tehát találkozhattak tiszta szobával, kemencével, de különböző viseletekkel és különlegesen díszített edényekkel is.

„Ez nemcsak a Domaházi Hagyományőrző Egyesületet képviseli, hanem az egész települést és a barkóságot is. Szerettük volna bevonni ide az egész Észak-Magyarországot. Láthatóak itt mezőgazdasági eszközök és hangszerek is” - emelte ki Kisbenedek Vilmos, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület vezetője.

A fiataloknak Kisbenedek Vilmos és Kisbenedek Olivér tartott előadást egy különleges hangszerről, a citeráról. Nemcsak fontos információkat tudhattak meg az eszközről, hanem azt is hallhatták, hogyan játszanak rajta.

A hangszerekről több dolog is kiderült. Ilyen volt például az, hogy ez a két darab 1973-ban készült bükkfából és lucfenyőből. Ránézésre majdnem az összes citera ugyan úgy néz ki, azonban hangban és akusztikailag mindegyikben eltérés van. Ezt követően a fiatalok is megszólaltathatták az eszközt. A tárlatban megtalálható szövőszékről is szintén sok újdonságot hallhattak a táborozók. A legérdeklődőbbek a helyet foglalva ki is próbálhatták azt. A délután folyamán a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban tettek látogatást ezzel zárva a napot.