Semmelweis-napi ünnepséget tartottak az Almási Balogh Pál Kórház rendezvénytermében
Egészség
2022. júl. 1.

Semmelweis-napi ünnepséget tartottak az Almási Balogh Pál Kórház rendezvénytermében

Az egészségügyben dolgozókat ünnepelték Semmelweis-napon, akik hivatástudatukkal helyt állnak a mindennapokban és segítséget nyújtanak a bajba jutott, gyógyulni vágyó embertársaiknak.

Az Almási Balogh Pál Kórház rendezvénytermében a dolgozókat ünnepelték Semmelweis Ignác, hazánk valaha élt legismertebb orvosának születésnapján. A magyar egészségügy legnagyobb ünnepén, dr. Bélteczki János, az intézmény főigazgatója köszöntő beszédében méltatta az orvos életét, munkásságának jelentőségét, majd megköszönte kollégái áldozatos munkáját. Hangsúlyozta, minden egészségügyi dolgozónak egy kicsit Semmelweis Ignácnak is kell lennie.

„Az egészségügyi dolgozóknak sokszor a betege akarata ellenére, de a beteg érdekében kell tennie. Ez konfliktus helyzet, ezt a konfliktus helyzetet gyakran nem tudjuk megnyerni. De mégis bele kell mennünk, mert erre predesztinál minket az elődeinknek a cselekedete, erre esküdtünk és tudjuk és hisszük, hogy ekkor járunk el helyesen” - hangsúlyozta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere is köszöntötte a megjelent vendégeket. Elmondta, hogy ennek a hivatásnak hatalmas szépsége az, hogy mindennap úgy mehetnek haza az egészségügyben dolgozók, hogy valakinek az életén, az egészségén segíttetek és hozzájárultak ahhoz, hogy meggyógyuljon.

„Én nagyon büszke vagyok mindenkire és Ózd Város Önkormányzatának nevében is köszönöm azt a tisztes helytállást, amit tanúsítottak az elmúlt években, és nagyon örülök neki, hogy most már végre 2022 nyarán úgy tudunk találkozni és megünnepelni a Semmelweis-napot, hogy talán már nem lebeg felettünk a pallos. Bár hallunk híreket erről is arról is, de bízunk benne, hogy nem kell még egyszer átélnünk azt, amiket az elmúlt években. Viszont a munka, ennek a hivatásnak a teljesítése továbbra is nagy feladat mindenki számára, s mindennap újabb kihívások elé állítja azokat, akik ebben dolgoznak” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Ünnepi műsorral folytatódott a jeles esemény, Oláh Krisztián két örökzöld dalt adott elő, majd a kitüntetések, elismerések átadása, átvétele következett. A 2013-ban hagyományteremtő szándékkal indított vándorplakettet, amellyel elismerik az intézet egy kollektívájának munkáját, ebben az évben a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály csapata nyerte el. Elhangzott, hogy sok boldog pillanat mellett, mint minden területen, vannak embert próbáló időszakok, de szülésznőnek lenni az egyik legszebb hivatás a földön.

„Nagyon örültünk ennek a rangos díjnak, amely az intézményben már 2013 óta hagyomány. Örülünk annak, hogy a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály kapta meg az idén a díjat. Miután a Semmelweis-napi ünnepség szűk keretek között lett az idén megrendezve, ezért az osztályról hat fő tudott részt venni” - nyilatkozta Nagy-Kismarciné Gulyás Margit, főnővér.

Az Almási Balogh Pál Kórházért Díjat 2021-ben alapította az egészségügyi intézmény. Évente egy alkalommal ítélik oda annak a magánszemélynek, aki a kórházért végzett tevékenységével, elkötelezettségével példát mutat embertársainak. Ez alkalommal Dancsok Tamás vállalkozó vette át az üvegplakettet.

„Nagyon megtisztelő volt számomra, mikor megkaptam a főigazgató úrtól a felkérést. Telefonon is egyeztettünk, és őszintén szólva zavarban is voltam. Nyilván az ember nem ezért csinálja, nem azért, hogy elismerést kapjon, hanem mert segíteni próbál az embereken. Én is ebben a kórházban születtem, ezért nagyon megtisztelő” - emelte ki Dancsok Tamás, a Piramis Kft. ügyvezetője.

Az ünnepség végén egymásnak gratuláltak a kitüntetettek, majd kötetlen beszélgetéssel ért véget az idei Semmeweis-nap.