Az extrém meleg ellenére is nagy volt az érdeklődés a szokásos hó végi véradás iránt
Egészség
2022. jún. 29.

Az extrém meleg ellenére is nagy volt az érdeklődés a szokásos hó végi véradás iránt

A kánikula ellenére nagy volt az érdeklődés a mai véradás iránt. A vöröskereszt munkatársai nyáron is buzdítanak a segítségnyújtásra. Júliusban három helyszínen is várják a donorokat.

Ventilátorokkal próbálták elviselhetőbbé tenni a meleget a donorok számára a Civil Házban szervezett mai véradáson. A Magyar Vöröskereszt helyi képviselői, továbbá az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai által szervezett eseményre több mint ötven segíteni szándékozót vártak. A nyári hónapokban ezeket az alkalmakat igen változó részvételi arány jellemzi. A napok óta tomboló kánikula sokak szervezetét megterheli, ám ez csak minimális mértékben befolyásolhatja a donorok beavatkozás utáni közérzetét.

„Valóban befolyásolhatja az, hogy esetleg jobban szédül valaki. Ám ez mind a melegtől van, hiszen az a vérmennyiség, ami levesznek, a négy és fél deciliter, az nem az a mennyiség, ami megterhelné a szervezetet. Viszont a nagy melegben ez is terhelő lehet, mint minden más, de nem feltétlenül egyértelmű, hogy rosszul lesznek a véradóink. Úgyhogy várjuk őket. Legyenek bátrak és jöjjenek” - hangsúlyozta Dobos Eszter, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

A szervezők minden alkalommal igyekeznek honorálni a véradók jó szándékát. Így a mai napon kávéval, és egy kis harapnivalóval is várták őket. Az Országos Vérellátó Szolgálat jóvoltából pedig vitamin tartalmú üdítők is rendelkezésre álltak. Knyaskó Dávid már második alkalommal segít ilyen módon másokon. Szeretne rendszeres véradó lenni.

„Azért tartom fontosnak a véradást, mert az önzetlen segítségnyújtástól szebb dolgot nem lehet tenni. Ha ennyivel tudok segíteni, akkor miért ne tenném meg? Ebben a nagy melegben azonban jobban oda kell figyelni a folyadékbevitelre, és akkor semmi probléma nem lehet” - mondta Knyaskó Dávid.

Persze, mint minden alkalommal, most is érkeztek olyanok, akik már évtizedek óta erősítik a véradók táborát.

„1984-től vagyok véradó. Azért szeretek véradásra jönni, mert utána jobb a közérzetem, könnyebbnek érzem magam. Úgy érzem, mintha tisztulna a vérem és így tudok segíteni a gyerekeken is” - nyilatkozta Berki Antal.

A szakemberek felhívják a figyelmet a rendszeres folyadékbevitelre, amire nemcsak a véradóknak, hanem valamennyiünknek ügyelni kell. A Magyar Vöröskereszt helyi képviselői júliusban a szokásos hó végi véradáson kívül további két helyszínen is szerveznek ilyen eseményt. Így július 8-án a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvodában, 19-én pedig az Almási Balogh Pál Kórházban várják a donorokat.