Vándorkiállítás Ózdon – 30 éve szabadon címmel nyitották meg a Terror Háza Múzeum időszaki kiállítását városunkban
Kultúra
2022. jún. 29.

Vándorkiállítás Ózdon – 30 éve szabadon címmel nyitották meg a Terror Háza Múzeum időszaki kiállítását városunkban

Harminc éve szabadon címmel nyílt vándorkiállítás a Civil Ház előtt. A Terror Háza Múzeum által életre hívott tárlat tablói július 6-áig tekinthetők meg.

Csépai Eszter színművésznő köszöntötte elsőként a 30 éve szabadon című vándorkiállítás megnyitó ünnepségének vendégeit a Civil Ház Színháztermében. Ezt követően az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője, Bukovinszky Zsolt vette át a szót, aki örömét fejezte ki, amiért a tárlat városunkba is eljutott. A kiállítást Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg. A szakember kiemelte, hogy a kiállítás egyik fő célja, hogy bemutassa a diktatúra természetét. A téma súlyossága ellenére azonban az Európa téren kiállított tablók befogadható módon tárják fel ezen időszak főbb mozzanatait.

„Ha valakinek azt a szót mondjuk, hogy kiállítás, tárlat, akkor teljesen másra gondol. Oldalnyi szövegekre, tulajdonképpen olyan kiállításokra, ami agyonnyomja az embert. Azt hiszem, hogy ezt a tabló tárlatot nem lehet ezzel vádolni. Igyekeztünk olyan képanyagot, illetve a korszakban fontos szerepet játszó személyektől származó idézeteket kiválogatnunk, amelyek hűen kifejezik azt, hogy mit éltek át, mit éreztek az emberek, amikor az események megtörténtek” - mondta Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze.

A jelenlévők egy irodalmi összeállítást is megtekinthettek, amelyben Csépai Eszter színművésznő több verset is elszavalt. Emellett Cseh Tamás énekes, zeneszerző, A legjobb viccek című dalát is hallhatta tőle a közönség.

A kiállítás megnyitón a Terror Háza Múzeum történésze koncepciós perekkel kapcsolatban az ózdi Kristály Gyula esetét is felvázolta. A rokkantnyugdíjas szakmunkás férfi 1988-ban házilag gépelt röpcédukálon keményen bírálta az ország akkori vezető politikusait, továbbá az ózdi és az országos viszonyokat. Emiatt háromévi fegyházra ítélték, továbbá négy évre a közügyektől is eltiltották. Akkor még senki nem tudhatta, hogy ő volt az utolsó politikai elítélt Magyarországon. Az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője arról beszélt, hogy a rendszerváltoztatás hogyan hatott az itt élőkre.

„Az idén 750 éves Ózd sajátos példája ennek az időszaknak. Az újrakezdés városa nem burkolózhatott a múlt árnyékába többé. Meg kellett tanulnia a talpra állás és az új lehetőségek kiaknázása felé tett első lépéseket. A mindennapok küzdelme a hétköznapok hősévé tette az itt élőket, akik heroikus küzdelme a fennmaradás zálogává vált” - fogalmazott Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője.

A tárlat a külföldi kiállítóhelyekkel együtt mintegy nyolcvan városba jutott már el. Most pedig az ózdi közönség számára is elérhetővé vált. A tablók július 6-áig tekinthetők meg.