Könyvek, színvonalas ünnepi műsor, foglalkozások és jó hangulat – így telt a Könyvheti Kavalkád
Kultúra
2022. jún. 12.

Könyvek, színvonalas ünnepi műsor, foglalkozások és jó hangulat – így telt a Könyvheti Kavalkád

A 93. Ünnepi Könyvhét és a 21. Gyermekkönyvnapok alkalmából kitelepült az Ózdi Városi Könyvtár az Európa térre. Színes programokkal várták az érdeklődőket.

Borult, esős időjárás fogadta az Európa térre érkezőket. Itt ugyanis a 93. Ünnepi Könyvhét és a 21. Gyermekkönyvnapok alkalmával az Ózdi Városi Könyvtár egy kavalkáddal készült az emberek számára. Pavilonokat állítottak fel, amelyekben az ózdi és a környéken élő írók, költők várták a vendégeket egy kötetlen beszélgetésre vagy akár dedikálásra.

„Nagyon sok mindenkit ismerünk az ózdi írókból, költőkből, hiszen könyvtár vagyunk, ez is a feladatunk. Régi ismeretség és már ugye nem először rendeztük meg ezt a programot, így már tudták is, hogy készülünk rá, jelentkeztek is, és felhívást is tettünk közzé a közösségi oldalunkra, hogy aki szeretne jönni, azt nagyon szívesen látjuk. Így jött össze az a létszám, akik most eljöttek, de ha valaki a közeljövőben szeretne jönni, őket is nagyon szívesen várjuk” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár igazgatója.

Több társaság is képviseltette magát az eseményen. Ilyen volt például a könyvtár közelmúltban megalakult Anime Klubja is, akik szerették volna megmutatni magukat. Az alkotók közül nagyjából tizenöten vettek részt a rendezvényen, akik saját könyveiket is magukkal hozták.

„Felemelő érzés egy könyvhét bármelyik programján részt venni. Persze ez független a könyvhéttől is. Egy nagyszerű környezet, egy csodálatos csapat a városi könyvtár csapata. Most megteremtettek egy akármilyen helyzetben egy nagyszerű körülményt. Annyit hagy mondjak, hogy tíz éve részt veszek minden könyvheti programban hála Istennek, mindig egy-egy munkámmal. A könyv közelsége egy csodálatos érzés” - emelte ki ifj. Vass Tibor, szerző, helytörténész.

Az eseményt Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy Ózdon is nagy figyelmet kap ez a fajta művészet. Ezt követően változatos programok színesítették a délutánt. Énekszó, tánc és különböző verses produkciók is helyet kaptak.

„Én azt hiszem, hogy amikor a könyvnyomtatást feltalálták, akkor nem igen gondoltak arra, hogy ez a találmány ilyen hosszú volumenű dolog lesz. Én nagyon örülök neki, hogy felhívjuk ezzel is a figyelmet a könyvnek a fontosságára, hiszen a könyv rengeteg tudást tartalmaz, rengeteg érzelmet közvetít. Ha egy könyvet megfilmesítenek, nem adja vissza ugyan azt az érzést, mint amikor elolvassuk” - fogalmazott Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

Kísérő programként a gyerekek kézműves foglalkozáson is részt vehettek, de lehetőség nyílt kihelyezett kölcsönzésre, képzőművészeti alkotások megtekintésére, valamint játékos feladatok megoldására egyaránt.