Nyolcvannégy motor váltotta egymást a Hangonyi-tó partján
Szabadidő
2022. jún. 11.

Nyolcvannégy motor váltotta egymást a Hangonyi-tó partján

A Motoros Kalandtúra elnevezésű verseny idei pihenőpontja a Hangonyi-tó volt. Összesen száznegyven ember, negyvenkét csapat és nyolcvannégy jármű érkezett felváltva.

Motorok zúgása törte meg a csendet a Hangonyi-tó partján, ugyanis ez volt az egyik állomása a Motoros Kalandtúra nevet viselő versenynek. 2012-ben került sor az első ilyen alkalomra, amikor az ideihez hasonlóan a Bükkben jártak. Most száznegyven fő jött el, negyvenkét csapat nevezett, azaz összesen nyolcvannégy kétkerekű váltotta egymást a pihenőponton. Az útvonal minden évben más, amelyre egy rejtéjes itiner alapján kell rájönni a versenyzőknek. Ez egy pontokba szedett tervezet, amelyet a szervező saját nyelvjárása, a helyszínekhez kötődő vicces ötletei alapján állít össze. Erre nincsen település név írva, csak útvonalra tett utalás.

„Számít a megtett kilométer, de az idő nem, mert az a cél, hogy ne száguldozzanak a motorosok, hanem tanuljanak meg figyelmesen közlekedni. Feladatokat kell teljesíteni, mint például meg kell keresni bizonyos számot, ez akár lehet egy trafó szám is, amit ha száguldozik úgy sem fog látni és nem tudja leolvasni, tehát csak úgy tud motorozni, hogy ha normális tempóban, vagy egy picit lassabban motorozik, akkor fogja tudni teljesíteni a feladatokat” - mondta Reinhardt Zsolt, a Motoros Kalandtúra főszervezője.

Ilyen feladat volt például, amikor a motorosoknak Micimackó magyar hangja felé, azaz Mikó István felé kellett fordulniuk, amely alapján a megfejtés Mikófalva volt. A versenyzők élvezik a fejtörővel egybekötött túrát, vannak olyanok, akik évről évre részt vesznek ezen az utazáson. A csapat már olyannyira összekovácsolódott, hogy egy nagy családdá nőtték ki magukat.

„Mi is azért versenyen kívül próbáljuk teljesíteni a távot, amennyire a picúrka megengedi, ezért vagyunk itt a többiekkel. Vannak itt még más babák is, velük is itt így össze tudunk bandázni a szünetekben meg esténként, úgyhogy ez jó nekünk” - nyilatkozta Deák-Závori Katalin.

A verseny két szakaszból áll, amelyet egy pihenőpont köt össze. Idén a Hangonyi-tó partját választották erre a célra. Igyekeznek minden évben olyan útvonalat tervezni, amely nem a népszerű, felkapott helyek közé tartozik, de természeti értekei és szépsége miatt mégis érdemes ellátogatni oda.

„Az itinernek a nyelvezete is nagyon jó, mert ilyen szórakoztató. Néha így fogjuk a fejünket, olyan frappánsan ki van találva. A túravezetés is nagyon jó, mert olyan helyekre visz el minket, amerre alapjáraton nem megy az ember, mert nem egy frekventált motoros túrahelyszín és így jobban megismerjük az országot és ezeket a kisebb, rejtett falvakat” - emelte ki Fehér Szabó Réka és Fehér Bálint, az Indigó csapat tagjai.

Szombaton végig sütött a nap, így az idő is kedvező volt számukra, A kétszáz kilométeres verseny végén egy közös ünnepléssel, rock koncerttel zárták az eseményt. A hagyomány folytatása is tervben van, így jövőre is biztosan összefuthatunk a csapatokkal az ország valamelyik pontján.