Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen.
Hírek
2022. jún. 2.

Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen.

Csak magyar rendszámú gépkocsikkal lehet tankolni kedvezményes áron a töltőállomásokon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentésének értelmében.

A hatósági díj igénybevételéhez az autósoknak a forgalmi engedély bemutatására van szükség a kutak kasszájánál. Ahol szabálytalanságot követnek el, ott az üzembentartót akár 6 millió forintra is megbüntethetik. A hajtóanyagok piaci árának tekintetében péntektől újabb jelentős emelkedés várható.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt hét csütörtökön tartott Kormányinfón jelentette be, hogy május 27-től csak magyar rendszámú gépjárművek tankolhatnak hatósági áras üzemanyagot a töltőállomásokon. Az energiaárak emelkedése egész Európában komoly problémát okoz. A politikus elmondása szerint a hazai szabályozás miatt leginkább a határ menti településeken kialakult benzinturizmus már az ellátás biztonságát veszélyezteti. Volt aki üdvözölte ezeket a döntéseket.

Nagyon örülök annak, hogy ezeket az intézkedéseket meghozták. Főleg, hogy a külföldiek nem tankolhatnak nálunk kedvezményesen. Úgy gondolom ez nekünk szól. Egyébként örülök, hogy nem emelkednek az égbe az árak.” - mondta Nullász Katalin

A gyakorlatban a benzinkutak nagy jelzőoszlopán továbbra is a kedvezményes ár van feltüntetve. A kútfejekhez hajtva azonban már a piaci árral találkozhatnak az emberek. A forgalmazók igyekeznek a lehető legtöbb módon, több nyelven is kimatricázva felhívni a figyelmet, hogy kikre vonatkoznak a szabályozások. A magyar autók tulajdonosainak a fizetéshez szükségük van forgalmi engedélyükre, ugyanis csak ebben az esetben jogosultak a hatósági díjszabásra. A kettős tarifa az automata kutaknál okozhat nagyobb problémát. Ott az újabb típusú forgalmi engedélyen szereplő vonalkód leolvasásával a kedvezményes árra át áll a rendszer. Ellenkező esetben az autós a számlával, forgalmival és személyes irataival a kút üzemeltetőjénél személyesen veheti át a különbözetet. Van azonban olyan önkiszolgáló állomás is, ahol az új rendszer miatt pénztárat nyitottak. A kutaknak figyelniük kell az előírások betartására. Ha szabálysértésen érik a kiszolgálókat akkor alkalmanként 6 millió forintos büntetésre számíthatnak. Találkoztunk olyan véleménnyel is, amely szerint a probléma elsősorban Magyarország gazdasági helyzete a szomszédos nemezetekhez képest.

Végül is nekik több a fizetésük, de ott is volt áremelkedés. Viszont ők még mindig jobban kijönnek ezekből. Könnyebb a megélhetésük. Nem azt mondom, hogy dúskálnak a pénzben, de Magyarország ehhez képest nagyon el van maradva.” - nyilatkozott Haklik Ferencné

A magyar intézkedést az Európai Bizottság diszkriminatív jellege miatt vizsgálni fogja. Az Uniós előírások kimondják, hogy minden tagállamnak biztosítania kell, hogy a területén működő vállalkozások sem állampolgárságukra, sem lakóhelyükre hivatkozva nem hozzák hátrányos helyzetbe azt, aki szolgáltatásukat igénybe veszi. Péntektől a hajtóanyagok piaci árának tekintetében újabb komoly emelés várható. A benzin és a gázolaj is bruttó 30 forinttal drágul. Ennek értelmében a külföldi gépjárművek és a 7,5 tonnánál nagyobb szerelvények a hét végétől előbbiért 768, utóbbiért 751 forintot fizetnek literenként.