Gépkarabély, tárak és lőszerek – Szokatlan tárgyak akadtak az ózdi fiú horogára a Dunából
Hírek
2022. máj. 25.

Gépkarabély, tárak és lőszerek – Szokatlan tárgyak akadtak az ózdi fiú horogára a Dunából

Fegyvert halászott ki a Dunából az ózdi mágneshorgász fiú.

A középiskolai tanulmányait jelenleg Egerben folytató Besenyei Bálint a Tahitótfalu közelében lévő Tildy Zoltán hídon állva húzta ki az AK-74 M-típusú gépkarabélyt. A fiú azonnal jelentette az esetet a hatóságoknak. Az üggyel kapcsolatban a Szentendrei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályaeljárást indított.

Besenyei Bálint figyelmét néhány évvel ezelőtt keltette fel a mágneshorgászat. Korábban szívesen pecázott, akkor azonban még nem fémek, hanem halak akadtak a horgára. Időközben egyre jobban megkedvelte előbbi, speciális eszközöket is igénylő tevékenységet. Nemrégiben édesapjával a tahitótfalui Tildy Zoltán hídhoz látogattak ki. Ez a nap egy átlagos pecázásnak indult. Ám a mágnes nagyot tapadt, a kötél pedig megfeszült.

 „Egyszer csak az történt, hogy viszonylag nehézzé vált a mágnes. Tapadt egy jó nagyot, ugye ezt lehet érezni a kötélen. Húztam kifelé a vízből és egyszer csak megpillantottam a víz tetején, hogy egy nagy sodrony darab volt rajta. Mivel a sodronynak problémás a szállítása, így rántottam egyet a kötélen, mire a sodrony visszaesett. Visszaengedtem a mágnest, amit a sodrás vitt lejjebb kicsit a vízen. Húztam följebb és megint tapadt valami nehéz. Ahogy kihúztam, előbukkant a fegyvernek a csöve. Én először azt hittem, hogy valamilyen vadászpuska lehet.” - nyilatkozott Besenyei Bálint

Mint kiderült, nem vadászpuska, hanem egy AK-74 M-típusú gépkarabély akadt Bálint horgára, amely a szovjet gyártású Kalasnyikov-fegyvercsaládba tartozik. A fiú természetesen azonnal tárcsázta a 112-es segélyhívó számot és jelezte az esetet. Nem sokkal ezután megérkeztek az illetékes rendőrség szakemberei, akik a technikus érkezéséig biztosították a területet. Az ügyben eljárás indult.

„A Dunán, Tahitótfalu magasságában fém horgászott egy férfi május 22-én, amikor a folyó medrében három tárat és tizenöt darab lőszert talált. A Szentendrei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lőfegyverrel, vagy lőszerrel visszaélés bűntettének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indított eljárást. Kollégáim szakértők bevonásával vizsgálják a körülményeket.” - mondta Szabóné Berki Bianka,a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője

 A fegyverrel kapcsolatban tehát folyik az eljárás. A mágneshorgász egyébként ugyanitt nemrég tizenöt darab 7,92-es lőszert is talált, amelyek három tárban voltak. A fiúról tudni kell, hogy az ózdi Fiatalok a Tiszta Városért csoport egyik alapító tagja. Így nem csoda, hogy számára a mágneshorgászat nemcsak kincskeresést, hanem egyben a természet megóvását is jelenti.