Sok hiedelem fűződik péntek 13-hoz
Hírek
2022. máj. 13.

Sok hiedelem fűződik péntek 13-hoz

Sok babona fűződik péntek 13-ához, nagy általánosságban szerencsétlen napként könyvelik el az emberek.

A péntek 13-ától való félelem a középkorra vezethető vissza. A keresztény Európában az akkori emberek nagy jelentőséget tulajdonítottak a vallási szimbolikának. A 13-as számhoz sok negatívumot kötöttek, többek között ennyien ültek az asztal körül az utolsó vacsorán, de a péntek sem volt túl szerencsés, lévén, hogy a Biblia szerint Jézust ezen a napon feszítették keresztre. Péntek 13-áról általában megoszlik az emberek véleménye. Vannak, akik semmibe veszik, ugyanolyan napnak tartják, mint az összes többit, mások szerint viszont inkább szerencsétlen ez a nap. Az mindenesetre biztos, hogy számos népszokás fűződik hozzá.

„A péntek 13-hoz elsősorban tiltó jellegű szokások kapcsolódnak. Például ilyenkor épeszű ember nem köt házasságot, mert az válással végződne. A péntek 13-án született állatok betegesek lesznek vagy a legrosszabb esetben el is pusztulhatnak. Péntek 13-án ruhát sem érdemes varrni, mert úgy is szétszakadna, rossz minőségű lenne. Kenyeret sem sütünk péntek 13-án és a söprést is meg kell gondolunk. Annak függvényében a lakásba befelé vagy kifelé söpörjük a babonát.” - mondta Darvayné Vincze Tímea múzeumpedagógus.

Ha különösen babonásak vagyunk célszerű a küszöbön bal lábbal átlépni és közvetlenül felkelés után egy marék sót átszórni a bal vállunk fölött. Bebiztosíthatjuk a szerencsénket patkóval vagy négylevelű lóherével is.

Eredendően sokaknak a fekete macska jut eszébe a péntek 13-ról és a babonákról. Eredetileg szerencsés jelnek tartották a sötét színű cicákat. Úgy vélték, ha valakit meglátogat egy ilyen állat, akkor leveszi a házról az átkot, a terheket, és megtisztítja a lelket.

Ritkának számít, hogy péntek 13-ára napfogyatkozás is essen, utoljára részlegesen 2018-ban volt ilyen, legközelebb pedig 2080-ban lesz. A természeti jelenség ugyanakkor csak a Föld legdélibb pontjairól lesz látható, Magyarországról nem. A 13-as számhoz kapcsolódóan rengeteg érdekességről tudunk, ezek közül az egyik, hogy még betegséget is elneveztek azokról, akik mániákusan rettegnek ettől a számtól: ők triszkaidekafóbiában szenvednek.