KEHOP-5.4.1-16-2016-00807 - Települési weboldal „környezettudatos” fejlesztése

AZ ENERGIATUDATOS GONDOLKODÁS TERJEDÉSÉT ELŐSEGÍTŐ SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAMOK ÓZDON

[Helyi] logo_kohezios.jpg

Miért érdemes energetikai korszerűsítésbe fogni?

Az épületeink rendszeres karbantartásra szorulnak, néhány évtizedenként pedig olyan felújítások is indokoltak, aminek része az energetikai korszerűsítés. De miért érdemes ezzel is foglalkozni? Szá­mos érvet tudunk felsorolni az energetikai korszerűsítés mellett.

Jelentősen csökkennek az energiakiadások

Hatalmas energiamegtakarítási potenciál rejlik épületeinkben! A régi építésű, szigetelés nélküli otthonok energiaigénye átgondolt korszerűsítéssel akár felére csökkenthető. 

Nő a komfort és a biztonság a lakásban

Sok lakásban okoznak gondot a huzatos ablakok, a hideg falaik, nehezen felfűthető vagy gyorsan hűlő helyiségek, néha viszont a túlfűtés, a nyári túlmelegedés, vagy a kívülről beszűrődő zaj okoz gondot. Esetenként a lakóknak a penész problémájával is meg kell küzdeniük. Az elavult tüzelőbe­rendezések cseréje életvédelmi szempontból is fontos. Modern, biztonságosan üzemeltethető készülékek mellett nem kell tartani a szén-monoxid-mérgezéstől. Energetikai korszerűsítéssel – a fűtés vagy szellőzés szabályozásával, kazáncserével, a falak, tető szigetelésével – ezek a problémák megszüntethetők.

Nő a lakások értéke

Az ingatlanpiac beárazza a felújítást: a korszerű, alacsonyabb energiaköltségű otthonok piaci értéke magasabb, mint egy ugyanolyan adottságokkal bíró, korszerűsítés nélküli lakásé. A beruházás tehát befektetésnek is jó. Ráadásul az energetikai korszerűsítéssel az ingatlan élettartamát is megnövelhetjük, hiszen a szigeteléssel az épület szerkezeti elemeit is védjük a szélsőséges hőhatásoktól.

Az épület is megfiatalodik

Sokak számára az energetikai korszerűsítés nem csak kisebb energiaszámlát, de megújuló homlokzatokat, szebb házakat is jelent, ami önmagában is értéknövelő, a lakók pedig örömmel veszik bir­tokba megújult ingatlanjaikat. Ezek az egyébként is szükséges épület felújítási munkálatok remekül összehangolhatók.

Jó az éghajlatnak, jó a levegőnek

Ha kevesebb energiát használunk, azzal csökkentjük az éghajlatváltozásért felelős szén-dioxid kibocsátást, így nem csak mi, de a környezetünk is profitál a beruházásból. A kisebb fűtőanyag felhasználás pedig a városi levegőminőségnek is jót tesz.

[Helyi] energiatudatos_tippek.jpg

Letölthető segédanyagok:

 

Brossúra

Oktatóanyag

Tanulmányok
Mennyi az otthonom villamos energia fogyasztása?

Az alábbi programot azoknak ajánljuk, akik szeretnék a háztartásuk átlagos havi áramfogyasztását kiszámítani, elektromos berendezésenként figyelve a havi fogyasztást.

Az elektromos berendezéseket az alábbiak szerint csoportosítottuk:

  • háztartási eszközök és világítás
  • konyhai berendezések
  • fürdőszobai készülékek
  • szórakoztató elektronika
  • egyéb készülékek, berendezések
  • szabadon beállítható készülékek

Használati útmutató:

Alapértelmezetten minden berendezés szürke színnel jelenik meg.  Ha az egérrel ráklikkel az adott készülék ikonjára, egy előreugró ablak jelenik meg, amelyet saját berendezéseivel kapcsolatos tapasztalatok és műszaki adatok alapján tölthet ki:

  • Darabszám: Ide írja be, hogy a háztartásában hány ilyen berendezést használ, csak egész számot írjon!
  • Teljesítmény (W): Alapértelmezetten az ilyen berendezések leggyakoribb teljesítményét jelenítjük meg, azonban ezt módosíthatja, ha ismeri az Ön saját készülékének pontos teljesítményét.
  • Használati idő: Számolja ki, hogy hetente hány órát használja az adott készüléket, berendezést. Az értéket úgy adja meg, hogy ha több ugyan olyan készüléket is használ, akkor a használati időt átlagolja. Ide nem egész számot is beírhat (pl. 1,45). A „Tárol” gombbal az adott készülék fogyasztási adatait felveheti a kalkulációba, a „Mégsem” gombbal pedig visszavonhatja a feltöltött értékeket.

A „Tárol” gomb megnyomása után a berendezés színe megváltozik, illetve a jobb felső sarkánál megjelenik egy „pipa” jel, így könnyen figyelemmel kísérheti, hogy mely berendezéseik adatait töltötte már fel.

A vezérelt berendezések (bojler, elektromos fűtés, illetve a szabadon beállítható berendezések) esetében kiválaszthatja a tarifát is: nappali, B alap, B Komfort . Ha több vezérelt berendezése is van, akkor csak egy fajta vezérelt tarifát választhat egy kalkuláción belül!

Amennyiben háztartásában vannak még olyan készülékek, amelyek nem szerepelnek az általunk kialakított listában, akkor a „Szabadon választható berendezések” között rögzítheti fel az értékeket. Ezekben az esetekben értelemszerűen Önnek kell a teljesítményt is kitölteni.

Az alábbi nyomógombra kattintva kiszámolhatja a háztartásának az villamos energia fogyasztását.

[Helyi] energia_kalkulator_gomb_.jpg

Ha a kapott adatokat elmenti egy PDF állományba és elküldi a szaka.attila@ozd.hu,  szaniszlo.karoly@ozd.hu  e-mail címek valamelyikére, akkor a projekt energetikai szakembere segíteni tudja Önt további energia megtakarítási tanácsokkal.

További hasznos információkért keresse fel az Energiaklub oldalát!

Az oldalon megjelenített tartalmakat az Energiaklub hozzájárulásával használtuk fel.