Barokk koncertet tartottak az Ózdi Evangélikus Templomban
Egyház
2022. máj. 7.

Barokk koncertet tartottak az Ózdi Evangélikus Templomban

A Budapesti Fesztivál Zenekar adott koncertet az Ózdi Evangélikus Templomban. A közönség Förtsch, Buxtehude és Bach darabot is hallgathatott az est során.

A Budapesti Fesztivál Zenekart Fischer Iván alapította 1983-ban, vagyis harminckilenc éve. Ezen belül tizenöt éve működik egy Barokk Együttes, amely tizenegy éve templomokban is ad koncerteket a Közösségi Hetek alkalmával. Ez a csoport látogatott el péntek este az Ózdi Evangélikus Templomba. Elmondásuk alapján mindenhol nagy szeretettel fogadják őket, azonban itt kifejezetten szerettek játszani.

„Nagyon örül mindenki, hogy a Budapesti Fesztivál Zenekar vidékre, kis helyekre, Ózdnál sokkal kisebb helyekre is eljut. Borzasztó nagy szeretettel fogadnak bennünket. Valószínűleg lenyűgöző azok számára komoly zenét hallgatni élőben, akik nem szoktak koncertre járni, vagy nincs meg a lehetőségük rá. Ha jól tudom, itt Ózdon ebben a gyönyörű templomban. Fantasztikus az akusztikája egyébként és ez nagy öröm számunkra, mert nagyon élvezetes és könnyű benne játszani” - fogalmazott Lesták Bedő Eszter, a Budapesti Fesztivál Zenekar produkció vezetője.

Tóth Melinda, a gyülekezet lelkésze nagy ajándéknak tartja ezt az alkalmat, hiszen a pandémia miatt sokáig nem tarthattak ilyen közösségi eseményeket. A zenekar Förtsch, Buxtehude és Bach darabokat is előadott az érdeklődők számára. Utóbbinak kifejezetten örültek a megjelentek, hiszen a zeneszerzőnek szoros kapcsolata volt az evangélikus egyházzal.

„Most is azt mondom, hogy nagy öröm, hogy itt vannak. Az ózdi emberek számára ez egy nyitott lehetőség, hogy a zene által épüljünk, lelkünket a jóisten kicsit megsimogassa, mert mindannyiunknak szükségünk van erre. Azt mondja Luther Márton, hogy aki énekel, az duplán imádkozik. Itt nem csak a különböző hangszereken keresztül szólal meg Bachnak a műve, hanem énekelnek is nekünk” - emelte ki Tóth Melinda, evangélikus lelkész.

A zenekar számára egyébként nagyon fontos a kapcsolatépítés. Közösségi Heteik célja egy nagy, zeneszerető család összekovácsolása és folyamatos bővítése. Lelkesen ápolják a nagymúltú barokk zenei tradíciót, a közönség pedig örömmel fogadja az általuk nyújtott élményt.