Tilos megérinteni vagy hazavinni az erdőben talált újszülött állatokat
Hírek
2022. máj. 4.

Tilos megérinteni vagy hazavinni az erdőben talált újszülött állatokat

Egyre több természetjáró találkozhat újszülött őzekkel, illetve vadmalacokkal. Ám tilos hozzájuk érni, mert az ember szagát megérezve az anya ott hagyja kicsinyét. Veszélyt jelenthetnek a kocák is.

A jó idő beköszöntével hétvégente sokan maguk mögött hagyják a város zaját és kihasználják a természet adta lehetőségeket és kirándulni indulnak. A természet és az aljnövényzet is sok csodát rejt, hiszen az erdő vadjai ekkor adnak új életet kicsinyeiknek. Az erdőjárók és kirándulók többsége a legrosszabbra gondol, ha elárvult, vagy elárvultnak tűnő apró őzgidát talál, látszólag egyedül a semmi közepén. A gida ilyenkor ösztönösen meglapul, és próbál mozdulatlanul, rejtőzködő foltjaival beleolvadni a környezetébe. Fontos tudni azonban, hogy tilos a fűben megbújó apróságokat megérinteni, megsimogatni, mert akár az életükbe is kerülhet az emberi törődés.

„Főként a gombázóknak, az erdőjáróknak, turistáknak hívnám fel a figyelmét, hogy nagyon figyeljenek oda. Meg lehet nézni az állatokat, csak ne nyúljanak hozzá, ne simogassák meg! Van, amikor a gida egy méterre ott van az ember mellett, nem megy el, mert az anyja odatette és ő onnan nem mozdul, mert tudja, az anyja oda fog érte visszajönni. Úgyhogy felhívom a figyelmet mindenkinek, aki az erdőt járja, ha lát egy pettyes gidácskát, azt legyen szíves ne simogassa, ne fogdossa, mert abból csak halála lesz annak a kis jószágnak” - hangsúlyozta Szilágyi Sándor, a Nádler Herbert Vadásztársaság természet felelőse.

De nemcsak a őzgidákra kell vigyáznunk az erdőkben és nádasokban, hanem saját magunkra is, hiszen a vaddisznó családok is ebben az időszakban gyarapodnak. A koca olyan vehemensen óvja a kis utódokat, hogy élete árán is megvédené őket. Vigyázzunk tehát az erdőben, mert ha megzavarjuk a vaddisznó anyát kismalacaival, ebben az esetben a saját életünk kerül veszélybe.

„Hogyha találkozunk egy kocával, és vannak vele kölykök, akkor jó, ha egy kicsit hangosabban beszélünk. Meghallani azt, amikor elkezd morogni, ezzel ő figyelmeztet, hogy legyetek szívesek, menjetek arrébb, mert itt én vagyok a gyerekeimmel. Hogyha valaki megpróbálja az egyik malacát megfogni, akkor baj lehet, mert az ember lábszárcsontját is képes átharapni” - tette hozzá, Szilágyi Sándor, a Nádler Herbert Vadásztársaság természet felelőse.

Nagyon fontos, hogy a kirándulók és természetjárók betartsák a megfelelő viselkedési szabályokat az erdőkben. Akik pedig házi kedvencükkel indulnak kirándulni, minden esetben figyeljenek a póráz használatára. Felelős, féltő és tudatos magatartással védjük természeti értékeinket.