Ne maradjon aszfaltozatlan önkormányzati út lakott területen. Hamarosan elkezdődik az útfelújítás városunkban
Város
2022. máj. 3.

Ne maradjon aszfaltozatlan önkormányzati út lakott területen. Hamarosan elkezdődik az útfelújítás városunkban

Több belterületi útszakasz is megújul Ózdon a következő hónapokban háromszázmillió forintból. Összességben 7242 méter új aszfalt felületű útja lesz városunknak.

Az ötszázmillió forint egy részét intézmények korszerűsítésére, eszközbeszerzésre, közterületek rendezésére, fejlesztésére fordítják. A legjelentősebb tétel a belterületi utak teljes pályás aszfaltozása lesz, erre háromszázmillió forintot szánnak. Ehhez kapcsolódóan már tartottak egy végső egyeztetést is a területi képviselőkkel, akik felállítottak egy rangsort a lakosság visszajelzései alapján, valamint a testület is elfogadta az erről szóló előterjesztést.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben az évben is folytathatjuk a város legrosszabb útjainak felújítását. Ez teljes pályás útaszfaltozásokat jelent. A város területi képviselői megtették a javaslataikat az önkormányzatnak. Mindenki a területén található legrosszabb utakat gyűjtötte össze, amiket ebbe a programba sikerült beilleszteni. Ezeken felül pedig vannak városi érdekből megvalósítandó útszakaszok is, amik nem konkrétan egy-egy képviselői körzethez kapcsolódnak, hiszen az egész város használja. Ilyen például a Drótosra kivezető út, ahol most állunk, ez is teljes egészében meg fog újulni ebből a keretből. Több mint 7 km hosszúságban tudunk ebben az évben teljes pályás útaszfaltozást végrehajtani” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

A Bolyai Farkas, vagyis a Drótos tetőre vezető út 715 méteres szakasza újul meg. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai most is közreműködnek a feladatokban. Az elmúlt időszakban a területi képviselőkkel közösen valamennyi javításra váró útszakaszt bejártak.

„Körülbelül egy olyan 100 utat jártunk végig, ahogy ebből ezt a 31-et kiválasztották amelyik végül is aszfaltozásra került. Fel kellett mérni az utak hosszát, szélességét, hány akna található rajta, milyen a réteg rend, tehát milyen technológiával kell. Ezeket egy táblázatba összefoglaltuk, és akkor ezt szavazta meg végül is a képviselő testület” - mondta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

Most is vannak olyan részek, amelyek még sosem láttak aszfaltot, ilyen például a Gubonnai út néhány szakasza, de a Sümeg utcában is hasonló a helyzet. A belvárosban is számíthatunk újításra. A Gyújtói körforgalomtól egészen a Meggyesi feljáróig 202 méter hosszban kap új réteget az út.

„Nagyon örülök, hogy felújítják, ezt még nem hallottam így pontosan, de egyébként szoktam látni, ilyen újítási munkálatokat, akkor mindig örülök, mert tényleg az autómat elég gyakran használom. Aztán nem tesz neki jót, hogy ha nem túl jó utakon kocsikázok vele” - nyilatkozta Tóth Enikő.

A közbeszerzést a tervek szerint még ebben a hónapban kiírják. A kivitelezés ezt követően kezdődhet meg a kiválasztott vállalkozóval. A folyamatot az Ózdi Városüzemeltető Intézmény szakemberei felügyelik majd. A felújításnak köszönhetően összesen 7242 méter új aszfalt felületű útja lesz Ózdnak. Az önkormányzat abban is bízik, hogy emellett még más lehetőségek is megnyílnak majd útfejlesztésre. Ehhez kapcsolódóan már döntöttek egy Területi Operatív Program Plusz pályázat benyújtásáról.