Zöldebb város, tisztább levegő
Város
2022. ápr. 29.

Zöldebb város, tisztább levegő

Hetven növényt ültettek el az ÓVI és az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat munkatársai Sajóvárkony térségében. Cél a város zöldterületének növelése és a környezet védelme.

Összesen mintegy harminc berkenye, tíz kislevelű hárs és harminc darab tuja érkezett a Mekcsey István útra és a Kistó utcába. A növényeket Váradi József, területi képviselő finanszírozta keretéből háromszázezer forint értékben. Nem ez volt az első ilyen kezdeményezése, ugyanis szemetesládák gyártásával és korábbi ültetési akciókkal folyamatosan dolgozik a nyolcas választókerület és az egész város tisztaságáért, szebbé tételéért.

„A képviselői keretből lett vásárolva a 60 darab fa. Én bízom benne, hogy a lakosság vigyázni fog a fákra, hisz a fák és a tuják szebbé teszik a lakókörnyezetünket. Emellett a környezetünkre is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy lakhatóbb és élhetőbb legyen” - mondta Váradi József, területi képviselő.

Az ültetést a Mekcsey István úton kezdték. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény és az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat dolgozói közösen végezték a munkát. Ezen a szakaszon tereprendezést is kellett végezni, hogy a fákat a helyükre tudják tenni. Innen a Kistó tetőre vezetett az útjuk, ahol tujákat és fákat vegyesen helyeztek földbe. Az ott élők nagyon örülnek, hogy elkezdődött a parkosítás.

„Itt ez a rét kihasználatlanul van végül is. Nagyon sok gyerek jön nyáron és futballoznak, játszanak, de akkor legalább nyugalomban lesznek, szép környezetben, úgyhogy nagyon örülünk neki” - nyilatkozta Rotheridesz Gyuláné.

A hárs és a berkenye egyébként egyaránt strapabíró növény, ugyanis a sziklás és száraz talajban is megnő. Utóbbi a légköri szennyeződéseket is elviseli, így ideális városi környezetbe. A délelőtt folyamán mindent sikerült elültetniük, amelyeket később az ÓVI munkatársai fognak majd gondozni.