Fenntarthatósági témahét a Bolyky Tamás Általános Iskolában. Középpontban a felelős vízfogyasztás és a szelektív hulladékgyűjtés
Oktatás
2022. ápr. 25.

Fenntarthatósági témahét a Bolyky Tamás Általános Iskolában. Középpontban a felelős vízfogyasztás és a szelektív hulladékgyűjtés

Ma kezdődött a fenntarthatósági témahét a Bolyky Tamás Általános Iskolában. A felelős vízfogyasztás és a hulladék szelektív gyűjtése mellett a magyar viselet napját is megünnepelték.

A Bolyky Tamás Általános Iskola hosszú évek óta szinte mindig csatlakozik a fenntarthatósági témahéthez. Kiemelt fontossággal bír a felelős vízhasználat és a hulladék megfelelő felhasználása is. Az adott témákat a héten dolgozzák fel. Az alsó és felső évfolyamos diákok számára külön óratervekkel és projektekkel készültek a pedagógusok. Fontosnak tartják, hogy kreatívan és játékos módon ismertessék meg ezeket a fontos dolgokat a fiatalokkal.

„Nagyon fontos, hogy már kisgyermek korban kialakítsuk a gyermekeben a témák jelentőségét. Minden évben regisztrál az iskola ehhez a fenntarthatósági témahéthez. Igyekszünk évről évre mindig több témához kapcsolódó feladatot megvalósítani” - mondta Kocskáné Husonyica Krisztina, a Bolyky Tamás Általános Iskola ökoiskolai koordinátora.

Ma a Föld napját és a magyar népviselet napját is megünnepelték. Így az iskolában tevékenykedő néptánc csoport előadását is megtekinthették a diákok. Az intézményben már 1998 óta működik művészetoktatás. Elhatározták, hogy  jótékonysági rendezvények keretében gyűjtenek pénzt és különböző viseleteket varratnak belőle. Immár 24 éve több mint tizenhárom tájegységét sikerült megalkottatniuk, legtöbbször a tanulók szülei, nagyszülei segítségével. Ma ezeket a darabokat mutatták be.

„Idén már hetedik éve ünnepeljük meg mi a magyar viselet napját. Kétszer ez online volt, de akkor a szülők küldtek fotókat és videókat a gyerekekről. Az is érdekes élmény volt. De természetesen ez, hogy élőben bemutathatjuk és magunkra tudjuk ölteni a ruhadarabokat, az egy teljesen más érzés. Egész nap ebben lesznek majd a gyerekek. Egy kicsit ezáltal újraélhetjük, hogy milyen lehetett részen ebben lenni. A kollégáim is fölvették a viseleteket, amire nagyon büszke vagyok” - emelte ki Elekné Holló Hilda, a Bolyky Tamás Általános Iskola néptáncpedagógusa.

Többek között szatmári, felvidéki és domaházai viseleteket is felvonultattak a tanulók és a pedagógusok. A Föld napja alkalmából egy plakát verseny is kezdődött ma. A rajzokat sorszámmal látták el, a diákok pedig szavazhatnak is a munkákra. Külön zsűri is alakult pedagógusokból, ők is díjazzák majd az alsós és felsős fiatalok alkotásait.