A hegy leve - Major Levente különleges borai kerültek az NFÉ tematikus estjének fókuszába
Kultúra
2022. ápr. 22.

A hegy leve - Major Levente különleges borai kerültek az NFÉ tematikus estjének fókuszába

A natúr borok világába kalauzolták el a vendégeket a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark legutóbbi tematikus estjén, amelyen Major Levente különleges nedűiből kóstolhattak a résztvevők.

Stílusosan, jégbe hűtve, fém vödrökben sorakoztak a különféle borfajták az NFÉ előcsarnokában. A különleges nedűk a Mátra lábánál fekvő Abasárról származnak. Itt működik ugyanis a Major Levente nevéhez fűződő Levente Szőlőbirtok és Pince. A férfi már hosszú évek óta tevékenykedik ezen a területen és felmenői közt is sokan voltak olyanok, akik szőlővel foglalkoztak. Az este vendége egyetemi évei alatt gondolt arra, hogy édesapjával együtt borokat készítsenek.
 
„Mi alapvetően már pár éve egy Magyarországon még nem annyira elterjedt vonulatot képviselünk. Ezt úgy hívjuk, hogy natúr borászat, ami nálam négy évvel ezelőtt indult. Nem használunk adalék anyagokat a borkészítésnél. Ez nem jelenti azt, hogy ezt megvetjük, csak mi így képzeljük el. Külföldön ez már egy bevett dolog” - mondta Major Levente, a Levente Szőlőbirtok és Pince tulajdonosa.

Az indulás óta eltel években a szőlőbirtok nedűi számos európai országba, sőt a tengerentúlra is eljutottak. Hazánkban pedig több, Michelin csillagos étterem borlapján is szerepelnek. Az este egyik meglepő pillanata volt, amikor Major Levente kezében megjelent egy szög és egy kalapács. Ennek oka, hogy a palackokban igen nagy nyomás uralkodik, így egy kis levegő bejuttatásával ezt csökkenteni lehet. A vendégek egyébként egy nyolc tételes borsort kóstolhattak végig.

„Minden esetben törekszünk arra ezeknél az esti programoknál, hogy egy karakteres, a munkásságában egyedi üzenetértéket és mély gondolatokat képviselő embert mutassunk be, akinek az alkotásaiban, a műveiben, jelen esetben a borokban is visszaköszön ez a jelenlét és ez az üzenetérték. Azt gondolom, hogy Major Levente egy ilyen kiváló, speciális borász, aki borainak egyszerűen lelke van és mindenképpen fontos volt, hogy a ma este vendégeinek ezt az üzenetértéket és lelkiséget átadjuk a borok által” - nyilatkozta dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Az esteken már megszokott, hogy annak filmvetítés is a részét képezi. Így a borok után egy koprodukciós filmet tekinthettek meg a vendégek. A következő program két hét múlva lesz, amikor egy időszaki kiállítás keretében Karády Katalin színésznő, sanzonénekes élete tárul majd fel az érdeklődők előtt.