Rablás, gyorshajtás, ittas vezetés - ilyen estek jellemezték az egyenruhások hosszú hétvégéjét
Rendőrség
2022. ápr. 19.

Rablás, gyorshajtás, ittas vezetés - ilyen estek jellemezték az egyenruhások hosszú hétvégéjét

Az ünnepek alatt sem unatkoztak az egyenruhások. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai lezártak két ügyet, valamint több mint háromezer sofőrt vontak alkoholteszt alá.

Rablás, gyorshajtás, ittas vezetés. Ezeknek a bűncselekmények a felderítése és megelőzése lebegett az egyenruhások szeme előtt az elmúlt napokban. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai két eljárást is lezártak. Az egyik esetben két fiatal férfi próbált meg kirabolni egy számukra ismeretlen személyt, akitől erőszakkal elvették mobiltelefonját és többször megütötték.

„Egy pár nappal ezelőtt pedig az Ózd Kisamerika soron került kontaktba két ismeretlen személy, akik közül a huszonkilenc éves elkövető pénzt próbált követelni a számára ismeretlen személytől, akit ököllel többször bántalmazott. A bántalmazást követően nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A sértettünktől az elkövető egy kézitáskát vett el, amiben értéktárgyak, illetve mobiltelefon volt” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az elkövetőt pár napon belül elfogták és gondoskodtak előzetes letartóztatásáról. Az utakon sem volt eseménytelen ez a pár nap. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának éves tervében szerepelt, hogy április 15-e és 18-a között „Drugs and Alcohol” elnevezéssel fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzést hajtsanak végre a megyében. Az ünnepek alatti akció elsődleges célja tehát az volt, hogy kiszűrjék a szabálytalanul közlekedő járművezetőket. Az alkohol és drog roadpol nevet viselő ellenőrzés egyébként nemzetközi megmozdulás volt, ugyanis minden csatlakozott ország egyenruhásai részt vettek benne. A környéken három kapitányság fogott össze: Edelény, Kazincbarcika és Ózd.

„Egy viszonylag nagyobb létszámú rendőri erőt függetlenítettünk az alapfeladatoktól, és ez a nagyobb létszámú rendőri erő kifejezetten és csak a közlekedésbiztonságra specializálva végezte a feladatát. A négy nap alatt, amiben volt egy huszonnégy órás folyamatos ellenőrzés is több mint háromezer főt vontunk intézkedés alá, és alkalmaztunk velük szemben alkoholtesztet. Ennek során három esetben akadtak fenn a rostán olyan személyek, akik szeszes italt fogyasztottak” - emelte ki Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

Több esetben intézkedtek engedély nélküli vezetés és egyéb, súlyosabb szabálysértések miatt, azonban többségében fegyelmezettnek bizonyultak az ünnepek alatt a járművezetők. Balesetek tekintetében is csendes volt ez az időszak, ugyanis a környéken komolyabb eset nem történt. A rendőrség fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a szabályok betartására, ugyanis mindenkit hazavárnak.