A helyi vöröskereszt munkatársai újra kitelepültek az Ózdi Acélművek Kft. irodaházába, hogy a dolgozók vérüket adhassák a bajba jutottaknak
Egészség
2022. ápr. 8.

A helyi vöröskereszt munkatársai újra kitelepültek az Ózdi Acélművek Kft. irodaházába, hogy a dolgozók vérüket adhassák a bajba jutottaknak

Újra vérüket adhatták az Ózdi Acélművek dolgozói. A helyi vöröskereszt munkatársai egy évben többször is ellátogatnak az intézménybe.

A Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársai minden hónapban a Civil Házban várják véradásra a lakosságot. Így történt ez múlt héten is, amikor közel ötven személy érkezett segítő szándékkal. Tegnap az Ózdi Acélművek Kft.-ben szervezték meg a véradást. A cég munkavállalói igen aktívan részt vesznek ezeken az alkalmakon. A helyi vöröskereszt fő feladata ugyan a véradás koordinálása, azonban emellett több mindennel is foglalkoznak.

„Mi a véradáson kívül adományok gyűjtésével és osztásával is foglalkozunk. Most a háborús helyzet elől menekülőknek igyekszünk segíteni a határ menti településeken. Vonatokról fogadjuk a családokat, és az ottani kollégák és mi is készenlétben vagyunk, hogyha szükség van ránk, akkor egyből tudjunk menni. Illetve itt Ózdon a Civil Házban folyamatosan gyűjtjük az élelmiszereket. Most legnagyobb szükség a baba ételekre és tápokra van. Mi gyűjtjük és összeszedjük ezeket, és természetesen eljuttatjuk őket a megfelelő helyre” - nyilatkozta Dobos Eszter, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Évente négy-öt alkalommal települ ki a helyi vöröskereszt a vállalat egységébe. Minden alkalommal közel 15-20 dolgozó érkezik vérét adni, hogy beteg és bajba jutott embertársain segíthessen. A donorok ahogy mindig, úgy most is hemoglobinszint, állapotfelmérés, valamit orvosi konzultáció után feküdhettek a székbe.

„A vállalaton belül mindig szerveznek zárt körű véradást, amire több jelentkező is van az üzem és az irodaház részéről is. Van olyan munkavállaló, aki már egészen szép számmal adott vért. Én még nem tartozok az oszlopos tagok közé, de igyekszem minden alkalommal részt venni ezen. Amikor az egészségügyi állapotom is alkalmas rá, akkor szeretek vért adni, hogy segítsek másokon” - mondta Kántor Eszter.

Négy és fél deciliter vért vesznek le a donoroktól. Ezzel a mennyiséggel három ember életét is megmenthetik. Emellett a jó tett mellett saját szervezetünkre is jótékony hatással van az új vér képződése. Az ÓAM még 2021-ben nyerte el a Véradó Barát Munkahely címet, hiszen minden alkalommal szép számmal adják vérüket a jó cél érdekében a dolgozók. A hivatalos átadó ünnepséget azonban majd csak később bonyolítják le.