A tematikus est középpontjában ismét a kávé kapott helyet
Kultúra
2022. ápr. 8.

A tematikus est középpontjában ismét a kávé kapott helyet

Másodjára szervezett kávéestet a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark a nagy érdeklődésnek köszönhetően. A hangsúly most a gyakorlatra helyeződött.

A Nemzeti Filmtörténi Élménypark tematikus sorozatának keretében a környéken élő, magas minőségben tevékenykedő mestereket, illetve termelőket hívnak el. Két héttel ezelőtt a kávé került a középpontba. Ezt olyan nagy érdeklődés övezte, hogy tegnap este Kávéest 2x címmel tartották meg a folytatást. Legutóbb főleg az előadás, az elméleti tudnivalók álltak a középpontban, azonban az intézmény munkatársai úgy gondolták, hogy most gyakorlati síkra terelik az alkalmat. Ezáltal egy rendhagyó kóstolásra is lehetőség nyílt.

„A kávé cuppingnak az egyik lényegi eleme, hogy különböző kávékat kóstolhatnak meg a résztvevők. Ez minden esetben egy barista, vagy baristák által előállított kávésor. Itt egyfajta vak tesztelés is zajlik és a tesztelés, illetve kóstolás végén fedik fel azt, hogy mely csészében milyen kávé, vagy milyen minőségű kávé volt, tehát egyfajta tesztelés, érzékelés, ahogy hirdettük a programunkat is, ugye az ízek, érzékek, tapasztalatokra kívánjuk helyezni a hangsúlyt” - mondta dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

A mostani alkalom lazább, interaktívabb volt mint az előző. Olyan kóstolóval készültek, amelyet a szakemberek az ital minősítésekor végeznek. Ezt cuppingnak nevezik. A lényege, hogy egy kis tálba teszik a kávét, felöntik forró vízzel, állni hagyják, majd leszedik a zaccot a tetejéről és megkóstolják. Az élmény akkor lesz teljes, ha az orron kifújjuk a levegőt és megérződik az aroma. Egyébként a kávékülönlegességek tekintetében is megvannak az aktuális trendek.

„A speciality kávézás valamikor a 2010-es év környékén volt az a pont, amikor betört Magyarországra. Először értelemszerűen a fővárosba, majd egyre több városban jelentek meg speciality kávézók. Ez nagyon egyszerűen lefordítva azt jelenti, hogy a világ kávétermésének felső 2-3-4%-a, évjárattól függően, ami a legjobb és ezt tudják minősíteni” - nyilatkozta Kun Frigyes, barista, a Kávésdoboz Coffee Bar & Deli tulajdonosa.

A mikrotrendek mellett főként arra koncentrálnak, hogy maga a kávéfogyasztás milyen. A szakember elmondta, hogy egyre több ember keresi a különleges, minőségi italokat. Ezek kis mennyiségben jó hatással vannak az egészségre, azonban ez függ az erősségétől és fajtájától is.

„Magyarországon a köztudatban úgy van, hogy ha keserű a kávé, akkor az nagyon erős, de ez nem igaz. A kávé azért keserű, mert vagy nem jól van elkészítve, már esetleg pörkölés során is megég, vagy elkészítés során, amikor extraktálják, akkor kap túl nagy hőmérsékletet, ettől keserű lesz a kávé. Viszont a keserűség nem egyenlő az erősséggel. Ha ugyan arról a kávéról beszélünk, koffeintartalommal lehet erősséget növelni” - fogalmazott Csohány Imre, kávépörkölő mester.

Két hét múlva is folytatják a tematikus sorozatot, amikor is exkluzív esttel készülnek az érdeklődők számára. Egy mátrai naturális borokat készítő szőlész-borász, Major Levente látogat el az intézménybe. Ezek az italkülönlegességek kereskedelmi forgalomban nem érhetőek el, így érdemes élni a lehetőséggel és ellátogatni az előadásra.