Betyárok az Olvasó színpadán – Az Urban Verbunk fergeteges produkciójában Rózsa Sándor életébe nyerhetünk betekintést
Kultúra
2022. márc. 30.

Betyárok az Olvasó színpadán – Az Urban Verbunk fergeteges produkciójában Rózsa Sándor életébe nyerhetünk betekintést

Az Urban Verbunk látványos produkciójával várják a közönséget az Olvasóban, amelyben Rózsa Sándor élete elevenedik meg. A Rózsa Story a Kultúr Páholy program első darabja.

Tradicionális néptánc alapokon nyugvó koreográfiával, akrobatikus elemekkel fűszerezve tárul elénk pénteken Rózsa Sándor élete. Az Urban Verbunk társulat első, egész estés előadását, a Rózsa Story-t az Olvasó Színháztermében láthatja a közönség. A délután öt órától kezdődő produkcióban harci táncok, éles kések, továbbá minden a szemünk elé tárul, ami a hajdani betyárvilágot jellemezte. Az előadásban a társulat művészeti igazgatóját, Tóth Juditot is láthatja majd az ózdi közönség.

„Az a hihetetlen dinamika, lehengerlő energia az első, ami megfogja a nézőt. Ez nyilván a férfi főszereplők megjelenéséből és erőbedobásából származik. Ugyanakkor ez a magyar néptáncnak is sajátossága, a dinamikai, a figuratív sokszínűség és a lehengerlő energia. Maga a témaválasztás, Rózsa Sándor személyisége is hihetetlen erőt sugároz. Egy kicsit úgy fogalmazhatnék, hogy ő is egy hétköznapi hős volt. Nekünk mindig fontos a műsoraink témaválasztásánál, hogy legyen aktualitása, legyen a jelen számára is mondanivalója annak a darabnak” - nyilatkozta Tóth Judit, az Urban Verbunk művészeti igazgatója.  

Az Urban Verbunk társulatot 2019 végén hozták létre Gödöllőn. Tagjai a magyar néptáncművészet kiemelkedői szereplői. Rangos hazai és nemzetközi fórumok, továbbá sportesemények rendszeres fellépői. Korábbi produkcióik egyike az Elemek tánca is, amelyben egyszerre van jelen a tűz, a víz, a levegő és a föld. Persze számos egyéb előadás szerepel még repertoárjukban. A mostani, Rózsa Story című produkcióra igen kedvező áron válthatnak jegyet az érdeklődők.

„Ha megnézzük ennek az előadásnak az általános jegyárait, akkor három, ötezer forint közötti darab árral lehet számolni, helytől függően. Nekünk van egy olyan jó lehetőségünk a Déryné Program keretén belül, hogy nagyon kedvezményes, kettőszáz forintos egységáron tudjuk adni ezeket a jegyeket az előadásra, ami most pénteken lesz. Az érkezés sorrendjében bárhová helyet lehet foglalni” - mondta Fábián-Dobos Eszter, az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. művelődési ágazatvezetője.

Az Urban Verbunk Rózsa Story című produkciója az első, amely már részt vesz a Kultúr Páholy programban. Az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. és a helyi vállalkozások együttműködésének köszönhetően ugyanis a résztvevők megszerezhetik első, ÓMÉK logóval ellátott pecsétjüket tagsági kártyájukba. Így a pénteki előadás közönsége nemcsak egy felejthetetlen élménnyel lehet gazdagabb, hanem további előadások által, különböző kedvezményekben is részesülhet.