Vasárnap hajnalban kezdődik a nyári időszámítás
Hírek
2022. márc. 25.

Vasárnap hajnalban kezdődik a nyári időszámítás

Március 27-én hajnalban 2-ről 3 órára állítjuk az órákat. Emiatt tovább lesz világos, azonban sokakat kellemetlenül érint a változás és egészségügyi kockázatokat is okozhat.

Különböző kutatások bizonyítják, hogy a többségre nézve káros élettani hatásai vannak az időszámítás változásának, mert ennek következtében nincs összhangban a mért idő a belső óránkkal. Ennek legsúlyosabb következménye az átállítást követő 7-10 napban jelentkezik. Ez elsősorban alvásproblémákat, vérnyomás ingadozást okoz, továbbá sokkal fáradtabbak lehetünk és kevésbé tudunk koncentrálni feladatainkra. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy március 26-a szombat áthelyezett munkanap, hiszen március 14-e hétfőt dolgozzuk be akkor. Az ózdiak véleményére is kíváncsiak voltunk.

„Tehát állítom, hogy az óraátállítást már régen meg kellett volna szüntetni. Nincs szükségünk rá. Van szükség? Mert szerintem nincsen” - mondta Bild János.

„Szervezetemre nekem van hatása. Nem tudok aludni, fáj a fejem, felébredek és minden bajom van. Ez nem jó, hogy átállítják az órákat. Nem kellene már” - nyilatkozta Kaló Jánosné.

A nyári időszámítás ötlete nem újkori találmány, már az ókori Rómában is másként gazdálkodtak az idejükkel az emberek az egyes évszakoktól, napjárástól függően. A 20. század fordulója környékén merült fel először komolyan az egységes óraátállítás ötlete, a javaslatok azonban nem jutottak el a megvalósulásig. Elsőként 1916. április 30-án vezették be a Német Császárságban és az Osztrák–Magyar Monarchiában. A cél a gáz és villanyáram előállításához szükséges kőszénnel és kőolajjal való takarékosabb gazdálkodás volt.

„Semmi értelme nincsen. Rám hatással nincsen. Csak annyi, hogy a téli időszakban, ha megyünk dolgozni mindig sötét van. Azon kívül semmi extra” - emelte ki Götz Ádám.

Az Európai Bizottság 2018. szeptember 12-én fogadta el a javaslatot az óraátállítás megszüntetéséről. Eredetileg a tagállamok 2019 elejéig döntöttek volna, melyik időzónába szeretnének tartozni, viszont ez nem valósult meg a szűkös határidő miatt, 2021-re halasztották a döntés esedékességét. A járvány alatt érthető módon fontosabb kérdésekkel kellett foglalkozniuk az országoknak, minthogy ebben változást eszközöljenek, ezért az óraátállítás eltörlése bizonytalan ideig csúszik.