A választással kapcsolatban tartottak oktatást az Olvasóban
Város
2022. márc. 22.

A választással kapcsolatban tartottak oktatást az Olvasóban

A választással kapcsolatban tartottak oktatást az Olvasóban. Azokat a szabályokat ismerhették meg a résztvevők, amelyeket a voksolás előtti napokban és április 3-án kell betartaniuk.

Sorban érkeztek a választáson érdekelt szakemberek az Olvasó előterébe, ugyanis ma itt regisztráltak a különböző szavazatszámláló bizottságok tagjaiként. A most esedékes oktatás minden voksolás előtt elengedhetetlen, hiszen ha a résztvevők nem rendelkeznek megfelelő tudással, úgy veszélybe kerülhet a szavazás törvényessége.

„A választási előkészületek a második szakaszhoz értek. Ezekben a hetekbe zajlanak a választási irodai tagok, illetve a szavazatszámláló bizottságok tagjainak a felkészítése. A mai napon a 3. számú országgyűlési egyéni választókerületnek a választási iroda vezetői, illetve a jegyzőkönyvvezetői kapnak oktatást. A területi választási irodának a képviselői fogják az oktatásokat megtartani. Ez egy átfogó felkészítő lesz, ezt pedig majd tovább oktatjuk a helyi választási irodák tagjainak részére” - mondta dr. Sztronga Eszter, aljegyző, az OEVI helyettes vezetője.

A legfontosabbak a szavazás napján elvégzendő feladatok. A szavazóhelyiség megnyitásától egészen a szavazókör bezárásáig. Emellett a jegyzőkönyv megfelelő kitöltése is gyakorlást igényel. Összességében elmondható, hogy vannak visszatérők a lebonyolításban résztvevők között. Dr. Lupkovics Beáta, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Választási Iroda vezetője kifejtette, hogy mindenkinek megfelelő tudást kell szereznie.

„Arra a megállapításra jutottam, hogy rengeteg az egy szavazókörös település. Ez viszonylag könnyebbséget is jelent, de tudjuk azt, hogy a nehézségét is ez adja. Ugyan úgy meg kell birkózni az aznapi feladatokkal. Mindösszesen 131 szavazókör található ebben a körzetben. Azt gondolom, hogy mindenkinek az a célja, hogy mind a 131 szavazókörben eredményes lehessen a választás. Gond nélkül lezajlódjon” - hangsúlyozta dr. Lupkovics Beáta, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Választási Iroda vezetője.

A következő fontos állomás egy hét múlva lesz, amikor esküt tesznek azok, akik  most az oktatáson részt vettek, hogy ezzel is a szavazás jogszerűségét biztosítsák. Azoknak, akik szeretnének lakóhelyükhöz képest másik szavazókörbe átjelentkezni, most péntekig van lehetőségük.