A cigányság helyzetéről vitáztak az országgyűlési képviselőjelöltek
Politika
2022. márc. 21.

A cigányság helyzetéről vitáztak az országgyűlési képviselőjelöltek

A cigányság életkörülményeinek javításáról és a mélyszegénység felszámolásáról tartottak vitafórumot az országgyűlési képviselőjelölteknek. Négy induló vett részt az eszmecserén.

Az 1 Magyarország Kezdeményezés civil szervezetek és magánszemélyek összefogásával egy békésebb, gyűlöletmentes közélet megteremtésén dolgozik. Most a Civil Házban tartottak egy vitafórumot, melyre az országgyűlési választáson induló nyolc jelöltet hívták meg. A témák között a cigányság életkörülményeinek javítása és a térségben tapasztalható mélyszegénység felszámolása szerepelt. Arra voltak kíváncsiak, hogy az indulók miként tennének a problémák ellen. Kiss Sándor szerint olyan rendszerre van szükség az emberek életében, ami stabilitást ad. Jó példa erre, amikor a gyárban kiszámítható műszakokban dolgoztak.

„Két fontos irány van. Az egyik a gyermekek oktatása. A másik az, hogy jelenleg a roma társadalom zöme közmunkában dolgozik. Nem megengedhető, hogy évek alatt csak közmunka lehessen a városban és nem tudnak a munkaerőpiacra kijutni” - mondta Kiss Sándor, az egységes ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje.

Vilcsek Ernő szerint hibás elképzelés előre összeállított programokra építeni a jövőnk tervezését. Ameddig nem ismert, hogy kik kerülnek a parlamentbe április 3-a után, nem tud ígérni semmit, bár vannak elképzelései a probléma megoldása érdekében.

„Iskoláztatás az első. Ugye a lakhatás is fontos. Harminckét éve kínlódunk ezzel és nincs megoldás. Emellett nagyon fontos, hogy elsősorban nem a körzet képviselőjének kell a helyzetet megoldani. Mi mankóként itt vagyunk és segítünk, de a mindenkori településvezetők feladata szerintem” - emelte ki Vilcsek Ernő, független országgyűlési képviselőjelölt.

Zsidek István Bence lakóhelyéről hozott követendő példát arra, hogy a romák helyzetét miként lehet javítani. Szerinte először a társadalmi szakadékot kell átívelni, hiszen csak úgy lehet sikert elérni.

„Szó szerint meg kell tanítani ezeket az embereket úgymond a mindennapi életre. Gondolok itt a munkára első körben. Miután ez megvan legyen sikerélménye annak az embernek. Ezeket mind mind jutalmazni és lépésről lépésre felépíteni a rendszert” - fogalmazott Zsidek István Bence, a Normális Élet Pártja országgyűlési képviselőjelöltje.

Pap Ferenc kifejtette, hogy szerinte a béremelés minden gondot megold. Ezért is építettek be a Kádár János-tervbe hasonló alapelveket. Luxus életet nem tudnak ígérni, de emberhez méltó életet igen.

„A programunkban a 250 ezer forintos minimálbér alapból ezt szolgálja. A 150 ezer forintos nyugdíj és új elemként a 100 ezer forintos szociális bérminimum” - hangsúlyozta Pap Ferenc, a Magyar Munkáspárt – ISZOMM országgyűlési képviselőjelöltje.

A jelöltek abban egyetértettek, hogy a térségnek segítségre van szüksége, hiszen az itt élők is legalább annyit érdemelnek, mint az ország más vidékeinek lakossága. Az 1 Magyarország Kezdeményezés képviselői egyébként számos térségben tartanak hasonló fórumokat a közeljövőben.